Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter april 2020
 

 


Bilweb Auctions Vårauktion


Nästa vecka drar Bilweb Auctions igång en ny auktion, som hålls den 6-7 maj. Ett flertal av fordonen passar in under Mässing&Nickels 1931-gräns, bland annat Chevrolet, Opel, Rugby, Husqvarna samt ett A-Ford renoveringsobjekt. Dessutom är inte mindre än fyra T-Fordar med i auktionen. Flera fordon är till salu av vår medlem Arne Gunnarsson, bland annat en 1925 års T-Ford Coupé samt auktionens äldsta fordon en 1912 års T-Ford Runabout.

Ett par av bilarna från den förra auktionen i mars, införskaffades av Mässing&Nickel-medlemmen Lars Haglund. Bilder på dessa finns tillagda under Dodge och Fiat.

(2020-04-28)


Opeln på Laganland


Vår medlem Ulf Edlund har delat med sig av ytterligare information om Opel-bilen från Lagan som presenterats här tidigare. Bilen köptes ny av familjen von Celsing som bodde på Biby herrgård i Sörmland, en liten bit sydväst om Eskilstuna. I de gamla bilregistren för D län kan man läsa att denna bil vid registeromläggningen 1916, den 28:e februari, tilldelades nummer D30. Registrerad ägare var då kapten Elof von Celsing i Biby. Vilket nummer bilen hade innan omläggningen är inte känt. Bilen är sedan registrerad på Elof fram till 1927 då den tas ur bruk den 8:e juni och avförs ur registret, med kommentaren: Ägaren anmäler att automobilen ej hädanefter kommer att användas som bil utan uppställas som museiföremål. Tydligen var tanken redan då att bevara bilen för eftervärlden. Efter detta blev bilen stående i ett vagnslider på gården.

Ulf var själv och tittade på bilen då den fanns kvar på gården på 70-talet, och var även sugen på att köpa den. Men Alf Johansson i Lagan hann före och tog hand om den. Bilen var väldigt intakt och välbehållen där den stod, med undantag för vissa mässingsdetaljer, såsom smörjapparaten och några andra småsaker. Ulf delar även med sig av bilderna här intill, tagna vid hans besök på 70-talet.

(2020-04-23)


Styrkeprovet skjuts upp till 2021


I och med rådande Corona situation har vi beslutat i samråd med AHK, NVK och DVK att skjuta på Styrkeprovet till 2021. En ny inbjudan kommer att publiceras under våren 2021, tills dess får vi hoppas att alla håller sig friska och krya.

Varmt mött, arrangörskommittén genom David Croner.

(2020-04-17)


En ovanlig amerikan i Storfors


Storfors kommuns hemsida finns en intressant historia om en tidig bil i Storfors. Fabrikatet är lite osäkert, men noteras som Cinon eller Saynon. Det visar sig att fabrikatet ska vara Cino, en amerikansk tillverkare som var aktiv 1910-13 i Cincinnati, Ohio. Identifieringen har gjorts med hjälp av amerikanen Mark Huelsebusch, som kommer från Cincinnati och har forskat kring dessa bilar. Han meddelar att det fanns två biltillverkare vid denna tid, dels företaget Haberer (som tillverkade Cino-bilarna), och dels företaget Enger som höll till tvärs över gatan. Båda företagen var tidigare vagnsmakare, och slog sig in på en kort period av biltillverkning. Bilarna var mycket lika, och båda företagen byggde 40hp-modeller. Mark äger själv den förmodligen enda bevarade Enger-bilen, och känner inte till att någon Cino skulle ha överleft.

Kent Ekberg fyller i med uppgifter ur bilregistret i S län. Bilen registrerades den 27 maj 1915 på Henning Boström, Storfors, med nummer S31. Vid registeromläggningen 1916 får den ett nytt nummer, S33, som inregistreras den 11 mars 1916 på Henning Broström (notera annan stavning av efternamnet).

Det är smått otroligt att en såpass ovanlig bil har letat sig ända till Sverige, men det finns en förklaring även till det. Bilen kom till Sverige med en kusin till Henning, H.P. Nelson, som var född i Sverige. Han hade flyttat till Amerika, och blivit en stor pianotillverkare. Vid ett besök i Sverige hade han med sig tre bilar. Två av dem följde med tillbaka till Amerika, medan en av bilarna blev kvar hos Boström. Henning hade kvar bilen till 1924, då den byttes in mot en Chevrolet.

På bilden ses i framsätet, från vänster: Asta, Jon och Henning Boström.

(2020-04-11) 

                                      © 2020 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se