|
På den här sidan lägger vi upp nyheter och aktuell information från gruppen,
större uppdateringar av hemsidan samt annat som kan ha ett intresse för gruppens
medlemmar.
Tipsa gärna om nyheter:
massingnickel@sorliden.se.
I den här nedladdningsbara
filen finns instruktioner hur du kan bidraga med text och bilder.
|
Några av Stigs fina mässingsbilar. Den unika Priamus i mitten. Flankerad av två Renault.
Öppet hus hos Stig Fransson i helgen
På mångas begäran hade Stig extraöppet i sitt bilmuseum i Kungsör nu i helgen som gick, söndagen den 19:e kl 11-15. Trots kort varsel dök det upp runt 20-25 personer för att beskåda Stigs samlingar. T-Fordklubben hade faktiskt gjort ett slag för Stig på sin filmkväll som hölls tidigare under veckan på Tekniska museet. Detta resulterade i ett besök av T-Fordmannen Martin-Löf! Stig meddelar även att han kommer få ett stipendium från det lokala gillet, för sina kulturgärningar.
Grattis och tack för allt ditt engagemang Stig!
(2023-11-21)
|
Katrineholms hembygdsförening jobbar vidare med furstinnans Peugeot 1909
Arbete pågår. Bilen har tyvärr inte kvar sin originalmotor utan det är en senare Chevroletmotor som sitter i den alltsedan furstinnans chaufför bytte ut den på 1920-talet. Det sägs att originalmotorn hamnade i en vedkap i Finspång. Foto: Katrineholm-Stora Malms Hembygdsförening.
I juli förra året nämnde vi att Katrineholm-Stora Malms Hembygdsförening har startat ett arbete med att ställa iordning furstinnan von Wedels gamla Peugeot till körbart skick. Detta arbete har fortsatt, och i somras kunde bilen provstartas. Premiärturen kördes den 24 juli i år, till mycket nöje för den intresserade skara som samlats vid hembygdsdgården. Ett stort tack Conny Gustafsson och Jan Österberg m.fl. som fått igång bilen.
På 1950- och 1960-talet användes den här bilen i Barnens Dag-tåg i Katrineholm, och då var den faktiskt inregistrerad med nummer D38466 åren 1958-1964. Sedan dess har den dock fallit ur registret. Men nu är även registreringsbesiktning på gång så att bilen kan få rulla på våra vägar igen framöver.
Flera M&N-medlemmar har bidragit till detta projekt. Framför allt Jan Österberg från Strångsjö som jobbat mycket med bilen. Men även exemeplvis Göran Flank och Ulf Edlund har varit behjälpliga.
(2023-10-28)
|
Här har bilen rullats ut för premiärturen en småregnig dag i juli, fotograferad framför hembygdsgården i Djulö. Lite jobb med att göra bilen trafiksäker återstår innan den kan registreras. Föreningen söker även efter ett passande Peugeot-kylaremblem till bilen. I dagsläget finns inget märkning alls på kylaren. Foto: Katrineholm-Stora Malms Hembygdsförening.
|
Bromsarna får en översyn. Original-bromsen har järnbelägg med dålig verkan. Funderingar pågår om att ersätta med modernare mer effektiva belägg.
|
Hjulen har vid någon tidpunkt blivit modifierade. Här ses fälgbanan med mått på diameter och bredd. Däcken som satt på är 4.50x21".
|
Sätet inne i kupén behöver också få lite kärlek. Insmörjning är på gång, men med vilket medel frågar sig Jan?
|
Bertil Lindblads Pris 2023 utdelat till Bengt Stånge
På MHRF:s stämma lördagen 21:e oktober utdelades ”Stiftelsen Bertil Lindblads Pris 2023” till: Bengt Stånge - ”För mångåriga tekniska insatser och avancerad problemlösning vid restaurering av historiska fordon i Sverige” - Bengt har varit en aktiv fordonshistoriker i 60 år och hans första bil var en Horch 1923 - Gratulerar Bengt!
Text: Göran Flank
(2023-10-23)
|
Styrkeprovet 2023 i Lindesnes
Nästa år är det Norges och därmed NVK:s tur att arrangera Styrkeprovet. Det kommer köras i Lindesnes i södra Norge och efter att ha gått vecka 32 de senaste åren, återgår det nu till att köras under slutet av vecka 31. Skriv alltså upp 1-4 augusti i kalendrarna.
(2023-10-22)
|
Äldsta bilen på Classic Car House (förutom Benz-kopian) är denna Humberette från 1904. En precis likadan bil fick K.W. Bruun av sina medarbetare vid sin 60-årsdag 1957. Bilen på museet är dock inte exakt samma bil. De skulle gärna köpa tillbaka den rätta bilen från 1957, men var den tagit vägen är inte känt i nuläget. På sin hemsida har de publicerat en vädjan om tips till att hitta bilen, se HÄR. En likadan Humberette finns för övrigt på Arvika Fordonsmuseum.
Två nya bilmuseer i Danmark
I Köpenhamn finns ett par nyöppnade bilmuseer strax norr om staden, Haaning Collection i Bagsværd och Classic Car House i Kongens Lyngby. Dess håller båda mycket hög kvalitet på både fordon och faciliteter, och båda två har en del Mässing&Nickelfordon. De har båda satsat på att kunna visa lite grann från hela bilismens historia och har exempelvis varsina kopior av Benz Patent-Motorwagen.
Haaning Collection har skapats av familjen Haaning, som tidigare drivit Vestsjællands Bilmuseum. Det nya museet öppnades sommaren 2021 i moderna rymliga lokaler. I utställningen finns bilar från De Dion-Bouton och Renault 1908 till senaste sportbilarna från Porsche. Vi svenskar kan även återse en bekant elbil som flera säkert känner igen från svenska träffar.
Det andra, Classic Car House, drivs av familjen Bruun och deras familjeföretag K.W. Bruun & Co. Detta är alldeles nyöppnat – de hade invigning 19:e augusti i år – och de har ännu större och rymligare lokaler. Utöver att presentera en fin samling egna bilar, fungerar även detta ställe som uppställningsplats åt privatpersoner som vill husera sina fordon. Alla dessa fordon är också samtidigt tillgängliga för besökare, samma affärsidé som funnits på ett flertal platser i bland annat Tyskland i ett antal år.
(2023-10-22)
|
Denna Detroit Electric känner vi svenskar igen. Den har tillhört AHK:aren och tillika Mässing&Nickelmedlemmen Erling Carlsson. Han importerade den från USA 2014 för att komplettera sin samling, som för övrigt innehåller bilar med både förbränningsmotor och ångdrift. Erling och elbilen har sedan deltagit i ett antal evenemang, men 2021 bestämde han sig för att sälja bilen. Bilen hamnade, tillsammans med Erlings Hurtu, hos veteranbilshandlaren Viklit Graae Jørgensen i Danmark, och numera finns den som sagt på Haaning Collection. Bilen är av modell 75 vilket betyder att det är en 4-sitsig Brougham, och årsmodellen är 1918.
|
Hos Haaning Collection finns även ett gäng motorcyklar. Vad sägs om Raleigh 350 1922, Triumph 500 1926 eller Terrot Sport 1926? Eller som här på bilden, en svensk Husqvarna TV 30 från 1929.
|
Vackert röd Alfa Romeo 6C 1750 Gran Sport Zagato 1930. Tittar man noga syns även lite patina efter alla år. En riktig sportbil med heldansk historia sedan ny som står på Classic Car House.
|
MHRF:s arbete med nytt EU-förslag
EU har ett nytt förslag om en ELV-förordning (End-Of-Life) som kan drabba fordonshobbyn. Detta kan vara bra att känna till, och MHRF samt flera andra motorrelaterade organisationer är engagerade i frågan. Läs mer om förslaget och om MHRF:s arbete i denna artikel på MHRF:s hemsida.
Uppdatering: MHRF har begärt möte med riksdagens utskott för att diskutera frågan. Läs mer här.
(2023-10-16; Uppdaterad 2023-10-18)
|
Besök hos Stig Fransson i Kungsör
Förra helgen (7:e och 8:e oktober) hade Mässing&Nickelmedlemmen Stig Fransson öppet i sitt bilmuseum under Kungsörs kulturvecka. Det är något alla vi besökare uppskattar. Det är alltid mycket intressant att få ta del av Stigs samlingar. Ett par andra Mässing&Nickelmedlemmar dök till och med upp och sade hej. Många passade även på ett besök hos Stig i samband med ett besök på veteranmarknaden den 7:e oktober i närbelägna Köping.
Utöver all mässing i Stigs samlingar kom även Aros Motorveteraner på besök med sin "Elis", en ellastbil tillverkad av ASEA under andra världskriget, som de renoverat och nu använder i olika sammanhang. Och Kungsör passar extra bra som besöksmål, eftersom lastbilen gick som ny på Östlunds fabrik i just Kungsör. Bilen visades först på torget, och sedan hos Stig på eftermiddagen på lördagen.
(2023-10-16)
|
Ett av de senaste tillskotten i Stigs samling. En kylare från den tyska 1920-tals småbilen Ego. Denna kylare har suttit på en bil som gått i Skåne, och som var av modell Ego 4/14 PS. Det importerades faktiskt ett antal sådana till Sverige, och det tävlades även med dem.
|
Detta är ett gammalt förvärv som kommer från den välkände Eric Löfberg i Deje, men har för ett par år sedan snyggats till av Stig. Han har även satt sin egen prägel på den i form av sina initialer och ett kylaremblem från ett gammal fickur. Tyvärr är kylarens fabrikat okänt. Tips mottages tacksamt.
|
Fler 1920- och 30-talare hos Bilweb Auctions
Precis som i förra, kommer även nästa auktion hos Bilweb Auctions innehålla en del från Mässing&Nickelepoken. Bland annat T-Ford 1926, A-Ford 1930, Dodge 1931 och Chevrolet 1931. Budgivningen startar den 19:e oktober, och auktionsutropen kan hittas här, under namnet Oktoberauktion 2.
(2023-10-16)
|
Utsikten från Marieberg.
Södertörnsrundan 2023
Lördagen den 23:e september körde T-Fordklubben sin höstutflykt. Den går under namnet Södertörnsrundan och går av stapeln utanför Södertälje, på Södertörn. Detta har blivit en årligt återkommande utflykt de senaste åren, med utgångsupunkt från Mariebergs säteri. Bakom arrangemanget står Svenska T-Fordklubben och mer specifikt med Håkan Löfdahl och Odd Spandow i spetsen. De hade lockat knappt tio T-Fordar samt en A-Ford att komma och delta. Vädret var fint, lagom höstigt, och hela dagen fortlöpte väl.
Bilderna här intill har ställts till förfogande av Mässing&Nickelmedlemmen Bertil Björkman, som själv körde sin 1930 års A-Ford cabriolet, mer känd som Eulalia i filmerna om Åsa-Nisse.
(2023-10-11)
|
Närmst ses Gary Johanssons 1912 års Touring, dagens äldsta bil, och bredvid står Alexander Engströms 1923 Touring.
|
En rad T-Fordar parkerade vid Mariebergs säteri. Närmst ses Jan Österbergs pickup 1926, före detta brandbil i Nykvarn.
|
Reportage från tävlingen Sverige Rundt 1908.
Ny Tidning för Idrott hos Kungliga biblioteket
Kungliga biblioteket har digitaliserat ett antal nya årgångar av Ny Tidning för Idrott. Denna tidning var officiellt organ för Svenska Automobilklubben (sedermera Kungliga Automobilklubben) och positivt inställd till automobiler. Det var ju inte alla som var det på den tiden. I detta digitaliserade material finns alltså mycket att läsa om den tidiga automobilismen i Sverige.
Sedan förra året har årgångarna upp till 1906 funnits digitaliserade i Kungliga bibliotekets tjänst Svenska dagstidningar. Nu har även åren 1907-1919 gjorts tillgängliga. Tyvärr kan man bara läsa material som är äldre än 115 år fritt hemifrån. Alltså när detta skrivs upp till oktober 1908. Men det finns möjlighet att läsa alla nyare artiklar via ett antal bibliotek landet över som har samarbete med Kungliga biblioteket. HÄR finns en några år gammal lista med vilka bibliotek som erbjuder denna tjänst. Tidningarna kan hittas HÄR.
(2023-10-11)
|
EPA-traktor baserad på Nash-delar.
Jädersbruksdagarna 2023
Jädersbruksdagarna är ett evenemang som årligen anordnas av Föreningen Jädersbruksvänner utanför Arboga, med hembygdstema, brukskultur, marknad, veteranutställningar, med mera. För oss motorintresserade brukar det finnas en hel del att hämta under denna typ av evenemang, så även i Jädersbruk. Föreningens maskingrupp är alltid på plats och visar upp allehanda motorer. Dessutom brukar det visas ett flertal EPA-traktorer, de flesta med ursprung i Mässing&Nickels era.
I år hölls evenemanget 2-3 september (alltid första helgen i september) och en av våra medlemmar besökte på lördagen och har välvilligt skickat in lite bilder. Tack!
Foto: Andreas Uddling.
(2023-10-06)
|
Orient-motor med mystisk historia Denna motor härstammar från en bil kallad Orient Buckboard, alltså de små spartanska bilarna från strax efter sekelskiftet som importerades till Sverige av Allmänna Velocipedförsäljnings AB i Landskrona och såldes under namnet Allvelo. Just denna motor ägs av Göran Eriksson, som är engagerad i Jädersbruksvänner. Motorn inköptes från en äldre dam i Eskilstuna vars man hade ägt denna bil och skulle renovera den. Tyvärr avled mannen och bilen blev stående nedplockad och tids nog kördes delarna på skroten av någon som inte visste bättre. Bara motorn bevarades i en bod. Göran har själv renoverat den för fyra år sedan och den visas numera i museet i kraftstationen i Jädersbruk. Motorn har motornummer 2761, vilket faktiskt bara är ett par nummer ifrån den Allvelo som finns på Ivars Bilmuseum i Hoting. Om någon vet mer om historien bakom denna motor, eller vem mannen var som tänkt renovera den, hör gärna av er till redaktören (massingnickel@sorliden.se).
|
Mässing&Nickelmedlemmen Kalle Svalborg deltog med sin nybyggda ångbil, även kallad Lykamobile. Dessa kan köpas som kit från England. Den är byggd för att efterlikna en Locomobile från 1898, fast har behövt göra vissa avsteg med bland annat ratt, skivbromsar och lyktor.
|
På söndagen kom Aros motorveteraner på besök med Surahammarbilen, alltså den Vabis från 1903 som de renoverat åt Surahammars kommun och kör en hel del med på olika evenemang. Här rattas den av Torbjörn Boman. Bild tagen ur videomaterial från Arbogafotografen Tomas Johansson.
|
EPA-traktor baserad på A-Ford-delar.
|
Ytterligare en A-ford-baserad EPA-traktor.
|
Skördefest på Öland
Ytterligare en rapport från ett annat evenemang med lite liknande tema som Jädersbruksdagarna. Vid Ölands årliga skördefest engagerar sig hela öns museer, föreningar, turismnäring, hantverkare och lantbutiker. I år hölls det helgen som gick, 27 september – 1 oktober. En av de som deltog var Störlinge Lantbruks & Motormuseum. De hade sista öppettiderna för säsongen, och hade tagit ut lite maskiner ur samlingarna för demonstration. Bland annat kördes lokomobil och stenkross.
(2023-10-06)
Bland de äldre tvåhjulingarna på museet finns denna cykel med hjälpmotor från 1928. Detta är det så kallade ÖWA-hjulet från österrikiska firman Österreichische Werke Arsenal. Cykelramen är tillverkad av Cykelfabriken Kärnan i Helsingborg. Detta företag hade grundats av Ernst O. Jönsson 1901 och efter hans död 1914 drivits av brodern Ragnar J. Jönsson. Just denna cykel har tillhört fiskaren Algot Nilsson i Bredsätra.
|
Denna T-Ford är alldeles nyinförskaffad till museet nu i mars tidigare i år och den är även nyligen intagen i bilregistret. Den ägdes tidigare av Per Lublin i Borgholm. Årsmodellen är 1924.
|
Uppvärmning av pannan pågår i museets lokomobil. Den är tillverkad av Munktells i Eskilstuna 1903 och modellen heter H6. Den har en encylindrig dubbelverkande ångmaskin på 19 hkr.
|
Fler bilder från Styrkeprovet på Sjælland 2023
Per-Åke Larsson har skickat in lite fler bilder från Styrkeprovet i somras, som inte fick plats i den trevliga rapport han välvilligt skrivit till oss och som publicerades här på sidan för nästan en månad sedan. Vi har även bilder till vårt förfogande från en av webbredaktörerna som var på besök. Tack för detta bägge två! Här nedan följer en bildkavalkad med blandade bilder.
(2023-10-04)
|
Äldsta bilen var denna Ford Modell A från 1903. Den kördes av Martin och Tove Andersen från Aadum, Danmark. De har deltagit med denna bil vid ett flertal tidigare Styrkeprov. Här är de på väg att lämna Bymose Hegn. (Foto: Anna-Karin Larsson)
|
Bland de äldsta bilarna deltog dessa två Rover 8 HP 1908 från Norge. Bilen närmst kameran kördes av Bue David-Andersen. Bilen bredvid kördes av Haakon Stray Rodtwitt tillsammans med resten av familjen Rodtwitt. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Rune Aschim från Høvik deltog med denna Packard Twin Six 1916. Den har en V12-motor på 88 hkr och tillverkades 1916-1923. (Foto: Anna-Karin Larsson)
|
Denna Maxwell 1909 hör hemma i Danmark och kördes av Steen och Jeanette Carmel. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Pampig Minerva Doble Phaeton 1912 körd av Ivar och Randi Bråthen från Hamar. Denna bil renoverades av Per "Buick" Johannesen för många år sedan. Detta är en av flera Minerva som finns i Norge. En annan snarlik bil som tidigare stått på Helge Karinens museum Bilsalongen i Skellefteå finns också i Norge. Även det är en 1912:a. (Foto: Anna-Karin Larsson)
|
Denna Overland kommer envist tillbaka till Styrkeprovet, trots ägarbyte. Förra året deltog Jan Olander med bilen i Varberg, och den var då till salu. Den var dessutom då både svensk- och danskregistrerad. Nu har den dock exporterats och i år deltog nya ägaren Søren Pedersen från Danmark med bilen. Modellen heter 59T och är från 1912. (Foto: Anna-Karin Larsson)
|
Lasse och Inge Marie Aas från Norge skulle ha deltagit med Métallurgique 1919. Men det blev istället denna sportiga Peugeot Typ 145 från 1914. Den har en vacker boattail-kaross, och är ganska ovanlig. Det tillverkades bara något hundratal exemplar av Typ 145 under åren den tillverkades 1913-14 (uppgifter varierar mellan 135 och 325 ex). Den hade fyrcylindrig motor på 4536cc, och samma motor satt även i de snarlika modellerna Typ 146 och Typ 148. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Till vänster syns en De Dion-Bouton Typ BR Limousine från 1908. Den kördes av Gert och Lis Hansen från Danmark, och de hade tänkt delta redan i förra årets Styrkeprov med denna. Men den var tyvärr inte startklar då, så det fick bli Alldays Midget den gången. I år gick det bättre. Bilen kom till start som en av de äldsta med startnummr 8. Längst till höger i bild står Per-Åke Larsson och samtalar. Kanske pratar de om den grå Chevroleten. Det är en H4 Baby Grand från 1915 ägd av Einar och Anne Ohm från Norge. Per-Åke själv kör också Chevrolet, en 490 från 1922.
(Foto: Anna-Karin Larsson)
|
Ett svenskt ekipage som dök upp var denna Cadillac Typ 61 Victoria Coupé från 1923 som ägs av Bengt Eriksson från Helsingborg. Den är dock inte med i deltagarlistan, så det rör sig om en besökare. Bilen var för övrigt också till salu. Kikar vi i deltagarlistan ser vi att av de totalt 72 anmälda ekipagen i år var 10 stycken från Sverige. Av dessa deltog 9 stycken, medan en inte kunde komma. Det var Leif Jonsson från Hudiksvall som tänkt delta med sin BOB 4/10 PS 1920, men fick förhinder på grund av vädret. Det hade ju regnat så infernaliskt en period. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Alexander Eriksson från Furulund körde Ford Modell N 1907, med co-driver Isak Terje Stiefler. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Sigurd och Grete Bølling från Norge körde Itala Tipo 50B från 1924. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Denna Cunningham 1919 kördes av John Wallentin från Norge. Här vid starten i Helsinge centrum. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Denna Franklin Typ 9B 191 kördes av Trude Stray Bjerkeseth från Norge. Här vid lördagens start. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Max Gottwald från Tyskland är en van deltagare med sin AGA Typ A 1921. Förra året fick han dock stå över då bakaxeln gått sönder kort innan starten. Till i år var det dock fixat och de kunde delta som vanligt. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Roy och Elisabeth Appelqvist från Nossebro deltog med sin tidiga mässingsford. En Ford Modell T Touring från 1910. De är också alltid noga med att klä upp sig i passande stil. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Dansken Peter Kjul körde denna Austin istället för den Ballot han var anmäld med. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Denna T-Ford varubil från 1920 kom från Norge och var anmäld av Inger-Marie Hoberg. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Tor och Anne Breen från Norge deltog med denna Jeffery Four 1916. (Foto: Anna-Karin Larsson)
|
Åke Lindell från Kågeröd deltog med denna BSA 1912. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Ytterligare norska deltagare. Denna Lancia Kappa 1919 kördes av Tor Eivind Nyhus. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Norsk Rambler Modell 83 Cross Country Touring 1913, körd av Bjørn Skjærvik. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Två sportiga deltagare. Till vänster en bil tillhörig välkände danske veteranbilsmannen Vilkit Graae Jørgensen. Detta är en av de yngre bilarna i Styrkeprovet, med startnummer 63. Bilen är en Unic Typ L3 Serie T3 11 CV Sport 1924. Bilen bredvid är en Salmson AL 3 från samma år, 1924. Den kördes av dansken Per Nielsen med co-driver Bina Kanto. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Denna Opel 8/20 PS Doppelphaeton 1912 har deltagit i många Styrkeprov. Den har också varit i samma ägarfamilj i flera generationer, en riktig familjeklenod, numera ägd av Niels Madsen. I bakgrunden ses Petter-Per Hobergs International Modell J30 från 1911. Som synes har sufletten säckat ihop aningen. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Här tar denna tidiga Opel Doktorwagen skydd från regnet. Den här bilen är nysåld i Danmark och har ett långt förflutet som veteranbil. Den brukar uppges vara från 1906, och den står vanligtvis på Vestsjaellands Bilmuseum, men nu fick den komma ut för att delta i Styrkeprovet, med Ebbe Carmel som förare. (Foto: Anna-Karin Larsson)
|
Totalt deltog tre stycken Citroën 5 HP. Denna är en Typ A Coupé från 1921 körd av Evald Henneberg från Danmark. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Denna Citroën 5 HP Typ C2 1923 står vanligtvis på Sommer's Bilmuseum men hade nu tagits ut för att delta i Styrkeprovet. Anmäld förare var Jens Møller Nicolaisen. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Georg och Anke Sewe från Tyskland deltog med denna T-Ford Speedster. Bilen ser ut som en mässingsford men är anmäld som en 1919 års modell. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Denna T-Ford Touring 1922 är utrustad med en sedanpåbyggnad. Det är inte så vanligt att sådana bevarats. Förare Jens Halck, Danmark. (Foto: Lars-Göran Lindgren)
|
Mässing&Nickelfordon på Bilweb Auctions nästa auktion
Bilweb Auctions har ganska tätt mellan sina auktioner numera. Och det säljs en del Mässing&Nickelfordon. I förra auktionen i slutet av september såldes bland annat en Chevrolet 1927 i roddat stuk, med tillhörande racer byggd i samtida anda (se här). I nästa auktion, Oktoberauktion 1, säljs ett flertal bilar från Mässing&Nickelepoken. Tre A-Fordar i varierande karosseriutföranden kan till exempel budas på. Även två bilar som nyligen redan bytt ägare via Bilweb är till salu igen. Dels den Citroën Typ C 1925 som tidigare stått på Ivars Bilmuseum i Hoting, dels den Dodge 1927 från Uruguay som var med i två auktioner förra året. Utöver dessa säljs även en Chevrolet 1929 lastbil i renoveringsskick. Den har tidigare tjänstgjort hos Äspereds Frivilliga Brandkår.
Auktionen startar den 5:e oktober och avslutas den 12:e oktober. Läs mer: bilwebauctions.se/oktoberauktion-1-2023.
(2023-10-02)
|
Lars Kleins Grégoire till salu i Italien
Just nu finns chansen att återbörda en bil med svensk historia som lämnade landet för några år sedan. Det handlar om Lars Kleins Grégoire 14/20 CV från 1908 som han hittade 1967 som chassi i Värmland. Lars renoverade bilen och rallydebuterade 1970. Han och bilen var sedan flitiga besökare på veteranbilsrallyn i många år. Efter Lars bortgång såldes dock bilen 2017 och hamnade i Italien, men nu är den till salu igen.
Annonsen finns på PreWarCar.com och kan läsas HÄR.
(2023-09-28)
|
Nordiskt Bugatti Meeting på västkusten
Helgen 18-20 augusti genomfördes 2023 års Nordiska Bugattimöte. I år hölls det på västkusten med utgångspunkt från konferensanläggningen Säröhus på Särö utanför Kungsbacka. Totalt deltog ett 20-tal Bugattis av olika modeller. Majoriteten var 1920-talare, några 1930-talare, samt ett par replikor, varav en norskägd Pur Sang. Äldsta bilarna var ett par Typ 30 från 1923-24 och yngst bland originalbilarna var ett par Typ 57:or, en norsk Typ 57 1937 och en dansk Typ 57C 1939. Både lördag och söndag bjöd på åkturer på runt 14 mil om dagen.
(2023-09-26)
|
Mässing&Nickelmedlemmen Per Hörlén från Enskede deltog med sin Bugatti Typ 38A 1927. Denna bil togs till Sverige 1931 av Uno Ranch som sedan deltog i flera tävlingar med den. På 80-talet hamnade den hos Anders Hörlén som påbörjade renovering. I bakgrunden ses en norsk Typ 57 ägd av Øivind Selvig.
|
Norskägd Bugatti Typ 30 1924 körd av Ole Kristian Haugen och Else-Marie Haakonsen från Bjerkås. Med denna har de även deltagit i tidigare Styrkeprov. Bilen levererades ny till München och har efter det spenderat hela sitt liv i trakten kring Dresden fram till försäljning på auktion 2015.
|
Två danska ekipage parkerade utanför Säröhus vid hemkomst på lördagseftermiddagen, efter dagens resa som gått söderut med lunchuppehåll vid Sjögärde Golfklubb. Till vänster en Typ 37 från 1927 ägd av Ulrik Nielsen, och till höger en Typ 30 från 1923 ägd av Nils Hansen.
|
Här anländer Anders Wahlgren till Särö med sin Typ 23 Brescia.
|
Carl Anders Magnusson körde denna Typ 51 replika.
|
Till vänster ses den Bugatti Typ 44 1928 som tillhör Bertil Lindblads Stiftelse i Köping. Till höger ses Andreas Arrgårds Bugatti Typ 43 1927.
|
Jan Hansson har precis kommit tillbaka efter lördagens etapp. Bilen är en Typ 37 replika som byggdes av Roland Svensson med chassi från Pierre Delliere och kaross från Peel.
|
En Typ 37 replika som ägs av Oliver Lagne i Saltsjöbaden, och som byggts av Bo Rapp. Bakom ses en dansk Typ 40 1927 ägd av Jette & Frank Studstrup.
|
Detta är en norskägd Pur Sang, alltså en nybyggd Typ 35 replika från 2011. Detta är ett företag från Argentina som bygger helt egentillverkade replikor av Bugattis, trogna originalet.
|
Mässing&Nickelmedlemmen Lasse Sannes från Västra Frölunda gjorde en blixtvisit vid Bugattiträffen, med sin Dodge Serie 126 Touring 1926. Han hälsade på efter hemkomsten på lördagseftermiddagen, men var egentligen på väg till en bröllopskörning på Särö.
|
Mikael Byström har flera stycken Bugatti, både Typ 35 och Typ 37, men av någon anledning fick det bli en Bentley denna helg. Bilen är en 4.5-Litre från 1928. Som så många andra är den ombyggd till detta sportutseende, men ursprungligen var det en Weymann Saloon från karosserifirman J. Gurney Nutting & Co.
|
Autohistorica skriver om Jonny Eriksson och Tor Lindhe
I senaste numret av Autohistorica finns ett långt reportage om Mässing&Nickelmedlemmen Jonny Eriksson i Rättvik. Han har de senaste åren byggt en T-Ford racer som presenteras i tidningen. Den är byggd på ett 1913-chassi och med 1917-motorblock. Bygget blev klart tidigare i år, och Jonny har redan hunnit med ett antal mil. De som deltog vid T-Fordklubbens sommarrally i Dalarna känner definitivt igen bilen, Jonny deltog nämligen där och var dessutom medarrangör till rallyt. Jonnys nästa projekt får också lite plats i tidningen, nämligen en annan Ford-racer med Mercury-kaross och Darck-delar. Han söker även information om mannen bakom denna bil, Gottfrid Darck. Jonny har för övrigt även resterna av en unik Adelphia i sin ägo. Som tidigare nämnts här på nyhetssidan är denna bil till salu. Är ni intresserade av Adelphia eller vet något om Gottfrid Darck, skriv till redaktören så kan kontakt förmedlas.
En annan artikel i tidningen handlar om Tor Lindhe. Han var fotograf i Trollhättan, och tidig bil- och motorcykelägare. Artikeln är skriven av hans dotter och innehåller en bildkavalkad av hans bilar och motorcyklar, flera av dem från sent 1910-tal och 20-tal. Även några ytterligare äldre fotografier presenteras, på Tors far Werner Lindhe som också var fotograf i Lidköping och hade en trehjulig Cyklonette. Något som inte nämns i artikeln är att Werner Lindhes Cyklonette faktiskt finns bevarad än idag!
(2023-09-24)
|
Jonnys mässingsford i spartanskt race-stuk fick även pryda omslaget till Autohistorica 4/23.
|
Werner Lindhes gamla Cyklonette finns numera i Vänermuseets magasin i väntan på att få en riktig utställningsplats.
|
Startnr 16, Oldsmobile Modell 37 Speedster 1917. Foto: Thomas Kupper/Autoseum
Autoseum Oldtimer - Nisse Nilsson Memorial
Den 12:e augusti anordnades Autoseum Oldtimer i Simrishamn för andra året i rad. I år med tillägsnamnet Nisse Nilsson Memorial, för att hedra museets ägare Nisse Nilsson som gick bort tidigare i år. Arrangörer är Autoseum tillsammans med KAK och det är till för förkrigsbilar (upp till 1939).
I år deltog ett drygt 20-tal bilar varav knappt hälften föll under Mässing&Nickels 1931-gräns. Bland annat körde Janne Hansson Bugatti Typ 37 1926, Roland Fröjd Alfa Romeo 6C 1930 och Peter Goos Austin Seven Ulster 1931. Äldsta bilen var en Oldsmobile Speedster som byggts av Mässing&Nickelmedlemmen Lars Dagobert i Helsingborg och som kördes av Bengt Bengtsson. Autoseum själva hade även tagit ut några av bilarna ur museet, däribland SARA 1923, Dodge 1926 och Amilcar CGS-3 1926. Två Fordar deltog också, Johnny Karlssons A-Ford Racer samt Göran Svenssons T-Ford "Brooklands".
Själva tävlingsmomentet är regularity, och totalt bästa differensen för dagen stod Rickard Larsson i Wolseley Hornet 1935 för. Han var otroligt jämn, och var bäst i både heat 1 och 2. Tvåa i totalen var SARA körd av Tommy Ralmark och trea blev Göran Svensson med T-Ford.
Autoseum har lagt ut ett bildspel med bilder på sin hemsida, där även hela resultatlistan kan hittas. Gå in på deras hemsida och kika på bilderna: autoseum.se
(2023-09-22)
|
Illustrationen visar en annan modell av Colibri, som finns utställd i MC Collection på Tidö slott. I den pågående auktionen från Liljegrens i Molkom säljs också en snarlik Colibri. Bertil Lindblads stiftelse har också en cykel med Colibri-motor, mycket lik den som presenteras av Classic Motor.
Classic Motor skriver om Colibri och registreringsregler
Classic Motor publicerade häromdagen en notis om en Colibri från runt 1917 med påhängsmotor. Det är alltså en svensk hjälpmotor som byggdes i Gävle av fabrikör Emil Jern (som var farbror till AHK-medlemmen Åke Jern). Notisen finns på Classic Motors hemsida och kan läsas via denna länk, classicmotor.se.
Ägaren till Colibrin har frågor om hur den kan registreras, utan att ha varit det tidigare. Detta är ett passande tema eftersom det tidigare i år infördes nya regler från Transportstyrelsen kring just ursprungskontroll och teknisk identifiering, med syfte att göra det lättare att registrera historiska fordon. Detta gjordes i samarbete med MHRF, som även utfärdar intyg i dessa typer av ärenden. Mer information om dessa nya regler som infördes 1:a februari kan läsas på MHRF:s hemsida, mhrf.se.
(2023-09-17)
|
Föredrag - Clarenore Stinnes - Tävlingsförare och Jorden Runt resenär 1924-1929
Nästa onsdag den 20:e september kl 19-21 bjuder Bil & Teknikmuseet i Köping in till föredrag om Clarenore Stinnes.
Sonen Björn Söderström visar bilder och berättar den spännande historien om sin mor: Clarenore Stinnes - Tysklands främsta kvinnliga racerförare 1924 - 1926 och resan Jorden Runt 1927-1929 - 5000 mil i bil! Ett unikt tillfälle! Välkommen!
En video med lite klipp från dessa äventyr kan avnjutas HÄR.
(2023-09-15)
|
Stig Franssons Bilmuseum håller öppet under Kungsörs Kulturvecka
Stig Fransson bjuder även denna höst in till sitt bilmuseum under Kungsörs kommuns kulturvecka, 7-8 oktober. Välkomna!
Mer information: Inbjudan (PDF), Affisch (PDF).
(2023-09-12)
|
Mässing & Nickel i Classic Motor
I fredags trillade senaste numret av Classic Motor ned i brevlådan, alltså oktobernumret (Nr 10 2023). Roligt nog innehåller det en hel del från våra Mässing&Nickel-medlemmar.
Först och främst innefattar den ett femsidigt reportage om M&N-medlemmen Bosse Byman och hans Flanders Modell 20 1911. Denna bil har Bosse ägt sedan 1954 och gjort en långsam renovering av. Med hjälp av vännen tillika M&N-medlemmen Leif Holmberg blev bilen klar 2020. I artikeln presenteras Bosse och bilens historia, och den visar även lite utvalda bilder från Bosses museum i Storvik.
En annan av de större artiklarna i denna tidning handlar om M&N-medlemmen Lasse Ahlner i Visby. Just denna artikel handlar visserligen inte om hans M&N-fordon, utan om hans Lanchester Eleven 1937. Men Lasse har även ett REO projekt från 1906. Han har bland annat tagit över den REO som tidigare fanns på Rolf Harlevis museum på Gotland. Men detta nämns bara i förbifarten i artikeln.
Även Ingemar Liljegren är medlem i M&N, och hans stundande motorcykelauktion i Värmland presenteras i en artikel. På tre sidor får vi en genomgång av några utvalda objekt med kommentarer från Ingemar, och en del bilder innifrån detta "museum".
Det finns också en notis om M&N-medlemmen Magnus Anderssons T-Ford 1911, alltså dalabilen W58. Den är skriven av DAK-medlemmen P-A Johansson och visar en bild på bilen från årets sommarträff med T-Fordklubben i Dalarna, samt en bild från precis 60 år tidigare då den kördes av Jan Tysk.
(2023-09-11)
|
Husqvarna Model 25 1927. Värmländskregistrerad och inköpt av Ingemar i Kristinehamn.
Auktion av Liljegrens motorcykelsamling
Före sommaren såldes stora delar av Ingemar Liljegrens samlingar i Värmland på auktion. Men motorcykelsamlingen fick vänta till efter sommaren, och nu är det dags för hela denna samling att gå under klubban. Det är en ansenlig samling motorcyklar och delar. Det är ett 80-tal motorcyklar, varav många från Mässing&Nickelperioden. Dessutom säljs mängder av delar och en del litteratur. Totalt är det 964 utrop.
Auktionen anordnas av Sajab Vintage och det är onlinebjudning som gäller. Den avslutas 20-24 september och utlämning sker 3-4 oktober. Mer information och auktionsutropen kan hittas HÄR.
Här är en lista på motorcyklarna inom M&N:s 1931-gräns:
Indian V-twin 1000cc från 1912, inköpt i Norge på 1970-talet.
Foton: Sajab Auktion
ca 1907 Simplex
1910-tal Colibri
1912 Pierce Four
1912 Indian
1913 Rambler Model A3
1915/1916 Excelsior
1917 Henderson
1919 Reading Standard
1920-tal ÖWA Nordstjernan
1920-tal EBE Motorwheel
1920-tal Wide Motorwheel
1920-tal DKW Motorwheel
1920-tal DKW ZR
1920-tal MAG Pacing
1920 Ace
1920 Cleveland
1922 Harley Davidson Model J
|
1922 Rudge Multi TT
1922 Ner-A-Car
1924 Matador
1927 Husqvarna Model 25
1927 Harley Davidson Model BA
1928 Norton 16H
1928 Indian 101 Scout
1929 Rex 172cc
1929 Rex 500cc
1929 AJS Model M7
1929 Henderson Model KJ
1930 Harley Davidson Model C
1930 Praga BD 500
1930 Dunelt SD 500
1930 Rex 300cc
ca 1931 Brough Superior SS80
|
(2023-09-10)
|
Styrkeprøven 2023 Nordsjælland
Till Styrkeprøven var cirka 70 fordon anmälda, varav tio från Sverige. Tyvärr bidrog ovädret veckan innan till att några anmälda deltagare inte hade möjlighet att komma, däribland en från Sverige. Under kördagarna uppskattar jag antalet fordon till cirka 65 på fredagen och cirka 60 på lördagen. Samlingsplatsen var hotellet Bymose hegn i Helsinge, cirka 30 kilometer väster om Helsingør.
För fredagens runda gällde ”Individuel afgang fra hotellet”, från kl.09:30.
På bilden står fyra av de äldsta deltagande fordonen mer eller mindre klara att starta. Närmast kameran är Alexander Erikssons 1907 Ford Model N. Det är det äldsta deltagande fordonet från Sverige. Bakom den står två 1908 Rover 8, och därbakom skymtar en 1908 De Dion Bouton Lukket limousine.
Ännu en trevlig Ford Model T. Det är Hans Eriksson och Christina Forsberg som drar iväg med sin 1913 Ford T Touring.
Roy och Elisabet Appelqvist, klara för uppstigning i sin 1910 Ford T Touring. Lilla Daisy har lagt sig tillrätta i väntan på att få ligga i Elisabeths knä.
Målet för den första etappen på fredagen gick till Dyrehavsbakken, nöjesparken som ligger en bit norr om Köpenhamn. På vägen dit var det en paus för en bensträckare, och en tvåa Gammeldansk som arrangörerna erbjöd den förare (?) som ville ha.
Strax framför entrén till Bakken samlades alla för att därefter köra i kortege, en rejäl slinga genom Bakken, i gånghastighet.
Kul inslag, med kolossalt många åskådare varav de flesta verkade gilla det dom fick se och höra.
Här är det Leif Axbom som kör sin 1923 Ford T Touring med Berit som kartläsare. Bilden tagen av sonen Magnus.
Margareta Björck sträcker på benen, medan Bo verkar pusta ut efter ett antal gupp och växlingar mellan hel- och halvfart. Fotbrädan på hans 1919 Ford T Touring har lockande bekväm sitthöjd, liksom många andra bilar från den här tiden.
På eftermiddagen besökte vi Sommer’s Museum, som kan rekommenderas. Vägen tillbaka till Bymose hegn gick också mestadels på trevliga småvägar, ibland en bit längs kusten mot Öresund.
Tanken var att alla fordonen skulle ställa upp på den stora gräsmattan bakom hotellet, men marken var så pass blöt av regn så att de flesta fordonen - de 52 äldsta - fick ställa upp på parkeringen närmast hotellet.
Vi som hade yngre fordon – vårt startnummer var 53 – fick ställa upp på parkeringen strax utanför hotellområdet.
Åke Lindells röda 1912 BSA Touring. Om ni får möjlighet att beskåda denna i verkligheten någon gång, se till att spana in den lustiga kylarprydnaden. Foto från Leif Axbom.
Denna 1903 Cadillac var det äldsta deltagande fordonet. Ägare till den är Tove och Martin Andersen från Danmark.
På bilden står vår närmaste granne på parkeringen, en 1922 Ford T Pick-Up med startnummer 54. Rolf Södergren med Ann som kartläsare.
På lördagen startade vi i nummerordning, alltså efter bilarnas modellår eller tillverkningsår.
Från starten körde vi till Helsinge centrum, där vi ställde upp på gågatan. Borgmästaren höll ett tal, därefter presenterades deltagarna. Rutten på lördagen kan knappast kallas ”runda”, det var snarare fråga om att vi kryssade fram på småvägar i den nordligaste delen av Sjælland.
Efter lunchen ingick i programmet ett besök hos Mårum Veteranbildele.
Vi hade fällt upp suffletten redan före starten, men det blev inte många droppar förrän fram på eftermiddagen. Men då kom regnet, precis enligt prognosen.
Båda dagarna körde vi till största delen på vägar som gick genom mera kuperad, lummig natur än vad jag skulle ha gissat. Nordsjælland är tämligen tätbebyggt, även längs de mindre vägar som vi körde. De miljöer som vi upplevde längs vägarna, såväl de mindre som de större, var genomgående mycket trevliga. Förvisso var antalet farthinder oräkneligt, men man får ta det onda med det goda. Dessutom var de flesta guppen mycket mjukare än de som jag är van vid i Göteborgstrakten. Så småningom vande jag mig vid att titta noga på hur framförvarande fordon uppförde sig, så jag för det mesta i god tid kunde bedöma om jag skulle behöva växla ner eller inte.
Text: Per-Åke Larsson. Foto: Anna-Karin Larsson (där inget annat anges)
(2023-09-08)
Så när vi kom fram till hotellet satte vi upp de sex sidostyckena på vår 1922 Chevrolet 490 Touring, så att vi skulle slippa sätta oss i en bil med blöta sittdynor när vi på söndagen skulle köra hem till Kungsbacka.
|
Eskilstuna Veterandag
Förra helgen hölls Eskilstuna veterandag på Ekeby flygfält. Helgen startade i moll, med en riktigt regnig lördag. Detta skapade inte de bästa förutsättningarna. Trots att själva veterandagen på söndagen bjöd på uppehåll och delvis sol hela dagen var det ordentligt blött och lerigt på flygfältet. En och annan bil behövde även lite draghjälp av traktorn. Besöks- och veteranfordonsantalet var också mycket mindre än vanligt, men fortfarande bättre än förra året som ju regnade bort helt och hållet.
Flera Mässing&Nickelmedlemmar dök upp under dagen. T-Fordarna hade faktiskt en egen uppmarkerad fålla under dagen, bredvid A-Fordklubben. Men den var tyvärr inte särsklit välbesökt. Två T-Fordar syntes dock på området, fast i AHK:s klubbruta. Det var M&N-medlemmarna Stefan Edlund och Magnus Wiberg som kört dit sina bilar. Eskilstunabon Ulf Edlund var också på plats, i full AHK-mundering. Han är med i AHK-Eskilstuna som anordnar veterandagen. Han kom dock inte i egen gammelbil, men uppdaterade oss om sin Minerva-renovering som närmar sig färdigställande. Uppstartsförsök har nyligen gjorts, och förutom det är det främst suffletten kvar. Den hoppas vi få se framöver Ulf!
(2023-09-01)
|
Dagens båda T-Fordar, körda av två återkommande besökare till veterandagen. Stefan Edlunds 1921:a till vänster och Magnus Wibergs alldeles nyrenoverade 1919 till höger. Stefan hade kört dit dagen innan i regnet. Det krävde enligt egen utsago ett frenetiskt arbete med den manuella vindrutetorkaren.
|
På marknadsavdelningen kunde man hitta denna cykel. Det rör sig om ett hopplock av diverse delar, såsom en ram från Excelsior 1918, V-Twin motor samt växellåda från BSA 1921 och bakhjulsnav från Harley-Davidson 1924. Däcken är klassiska vita Firestone Non-Skid. Ägare är Göran Larsson från Skogstorp.
|
En av två A-Fordar i A-Fordfållan, en 1931 års Tudor Sedan. Ägare är Rolf Evert Slagbrand från Västerås.
|
Bo Kennet Andersson från Norsborg äger denna 1931 års Cabriolet. Här är de färdiga för dagen och på väg hemmåt.
|
Inne i hangaren hade AHK-Eskilstuna en utställning av fordon, väldigt lik förra årets utställning. Här ses dragracingföraren Juan Johanssons Hupmobile Modell A Century Six 1929. Han heter egentligen Jan Johansson och kommer från närbelägna Kvicksund.
|
Mässing&Nickelmedlemmen Rolf Johansson från Norrköping kom med sin nybyggda ångbil kallad Lykamobile (en Locomobile-kopia). Som vanligt var den snabbt omringad av en skara intresserade åskådare med fullt av ångbilsfrågor till Rolf.
|
I hangaren visades även den lokaltillverkade motorcykeln Falken. Detta var en lättviktare som tillverkades av Lundin & Kindahls Mekansika Verkstad i Eskilstuna. Tillverkningen startade 1920 och den hade en encylindrig sidventilsmotor på knappt 200cc. Just den här cykeln har brukats av familjen Strengbohm sedan ny, och finns fortfarande kvar i familjen. Den är mycket sliten och patinerad, men komplett.
|
Chevrolet 490 1919 på Bilweb Auctions
Bilweb Auctions har de senaste åren hållit tätare och tätare auktioner, nu med flera tillfällen per månad. I den nu pågående auktionen säljer en av våra Mässing&Nickelmedlemmar en Chevrolet 490 Touring 1919. Bilen har svensk historia och har gått i Dalarna som ny. Långt senare hamnade den i Helge Karinens samlingar på Sparreholms bilmuseum, men såldes 2018. Därefter har den renoverats och 2020 var bilen redo för vägarna igen. Den har inte körts mycket sedan dess, men ägarna har god erfarenhet av Chevrolet 490 efter en tidigare renovering av en likadan. Hela renoveringen finns väldokumenterad, bland annat på ägarens egen hemsida HÄR och HÄR. Auktionsannonsen på Chevan kan läsas HÄR.
Ett annat Mässing&Nickelfordon från samma auktion är en BSA 350 motorcykel från 1930. Auktionen avslutas den 31:e augusti, alltså redan nu på torsdag.
(2023-08-27)
|
British Motor Meet i Hjo
Förra helgen (5:e aug) hölls British Motor Meet i Hjo. Förkrigsbilarna var lätträknade, och endast en bil från före 1931 deltog. Men den gjorde det med stil! Det var nämligen Mässing&Nickelmedlemmen Kjell Lind med sin Rolls-Royce Silver Ghost, en pampig vagn som ägdes av friherre Louis de Geer när den var ny. Självklart kördes bilen på egna hjul till och från träffen, vilket ledde till många förvånade miner utefter vägen. Dagen började med mulet väder som sedan vände till en del solsken. Förmiddagen bjöd även stundtals på lite smådugg. Inget problem för "Silver Spöket" dock. Bara att fälla upp suffletten och susa vidare. Bilen går fint i 80 km/h så det är inga konstigheter att köra längre resor, som de runt 10 milen från Ulricehamn till Hjo. Det går att köra fortare också, men kan vara lite vanskligt då det endast finns bromsar bak. Vi får inte heller glömma att nämna att Kjell vann Peoples Choice på träffen!
(2023-08-15)
|
Hundraårsfirande i Uppsala
Bostadsrättsföreningen Ymer i Uppsala firar 100 års-jubileum lördagen den 26:e augusti. Till detta efterlyser de bilar från åren runt 1923 i närheten av Uppsala för uppställning/inramning under festligheterna. Lite sent varsel, men om någon har möjlighet att komma är det mycket välkommet. Ett par Mässing&Nickelmedlemmar i Uppsalatrakten har redan visat intresse. Parkering är på en innergård, och det är nog bäst att höra av sig om man tänkt komma, så det finns plats. Information från Mankan Thorneus, och kontaktuppgifter till honom finns på denna sida eller via facebook.
(2023-08-15)
|
Auktion i Vikingstad
Sajab har nyss startat en ny auktion av kvarlåtenskaperna efter en bilsamlare. Det är Åke Carlsons samling som ska säljas i Vikingstad, efter hans bortgång i september förra året. Åke var medlem i Antikbilklubben i Linköping, och son till Edvin Carlson, även han välkänd inom veteranbilskretsar. Auktionen innefatar en mässingsford 1916, en senare T-Ford 1925, en Durant 1921, samt en hel del bildelar och annat kuriosa.
Sajabs auktionering av fordonsrelaterat material har även omorganiserats och kallas nu Sajab Vintage och försäljningen av Åke Carlsons samling kan hittas här. Själva auktionsutropen hittas numera på sidan Auctionet, och kan ses här. Auktionen avslutas om en dryg vecka, den 20:e augusti, och utlämning sker tisdagen 29:e augusti i Vikingstad.
(2023-08-11)
|
Styrkeprovet 2023
Nu till helgen är det dags för årets Styrkeprov, den 10-13 augusti. Det är Dansk Veteranbil Klub (DVK) som anordnar och det kommer köras på Nordsjælland med utgångspunkt från Bymosehegn i Helsinge. Det kommer bli två körslingor på fredag den 11:e och lördag den 12:e. Totalt är det 70 ekipage anmälda, med 35 olika bilmärken. Av de startande ekipagen är 10 från Sverige, varav 7 är medlemmar i Mässing&Nickel.
För de som vill komma och titta finns lite hållpunkter. Fredagens tur startar runt 09:30 från Bymosehegn och går till Dyrehavsbakken. Där kommer ekipagen samlas och köra i kortege genom Bakken, och sedan stanna ett tag för lunchstopp. Därifrån fortsätter ekipagen sedan i egen takt till Sommers bilmuseum i Nærum, där det blir ytterligare ett stopp. Därifrån körs sedan runt 16:00 tillbaka till Bymosehegn.
Lördagens tur startar inne i Helsinge vid Østergade klockan 09:00. Där kommer speaker Arne Sørensen tillsammans med Gribskovs kommuns borgmästare Bent Hansen skicka iväg ekipagen. Resan går sedan till Konventum i Helsingør, där det blir lunchstopp. Efter lunch fortsätter resan tillbaka mot Helsinge, förbi bland annat Gurre slottsruin, och med ett fikastopp vid Veterandele i Mårum där Leif och Margit Munck bjuder på kaffe. Vid 17-tiden förväntas bilarna vara på väg tillbaka till Bymosehegn.
Lite ytterligare information från arrangörerna om lördagens tur kan läsas HÄR.
(2023-08-09)
|
Autoseum Oldtimer 2023
Nästa helg bjuder Autoseum in till förkrigstävling i Simrishamn. Det blir alltså repris från i fjol, då Autoseum Oldtimer kördes för första gången. Detta var ett sätt att ersätta det tidigare evenemanget Jakriborg Prix som kördes för sista gången 2021. Uppenbarligen finns ett sug för den här typen av evenemang eftersom det återkommer år efter år, även om det sker i ny regi.
Autoseums evenemang har i år fått tilläggsnamnet Nisse Nilsson Memorial för att hedra museets ägare de senaste åren, Nisse Nilsson, som gick bort tidigare i år.
Evenemanget är en regularitytävling för förkrigsbilar (upp till 1939), och det blir säkerligen en del Mässing&Nickelfordon. Det arrangeras av Autoseum tillsammans med KAK. Inträde till museet har avgift som vanligt, men entré till depå och publikområde är gratis. Första start är kl 11 nästa lördag 12 augusti. Lite mer info kan ses HÄR. Autoseum hälsar alla varmt välkomna.
(2023-08-05)
|
Sammanträffande kring en ovanlig Ipe
Just nu pågår det forskning i Tyskland kring en liten "kleinauto" som hette Ipe. Det är den tyske automobilmannen Thomas Ulrich i Berlin som håller på att skriva en artikel om denna bil. Den tillverkades i ett par år strax efter första världskriget och har viss svensk anknytning. Dels importerades några sådana hit, och dels var bilen i det närmsta identisk med den svensk-tyska bilen Velox som fortsatte tillverkas efter Ipe:s nedläggning.
De enda kända resterna av en Ipe finns faktiskt här i Sverige, och ägdes länge av en före detta Mässing&Nickelmedlem i Tierptrakten. Det rör sig om en ram, framhjul, kylare och lite ytterligare delar som kommer från en Ipe som gick i Jämtland som ny. Projektet har även kompletterats med en motor vid någon tidpunkt. Efter ägarens bortgång för ett 10-tal år sedan har det varit ovisst vad som hände med dessa delar, och Thomas Ulrich har även hört av sig och frågat. Men av en ren slump dök de upp till salu alldeles häromdagen, av dottern. Nu har de även blivit omhändertagna av en ny ägare i Östersundstrakten, och vi får väl se om det går att pussla ihop en bil av det i framtiden.
(2023-08-01)
|
Äldre nyheter
Februari 2010
Mars 2010
April 2010
Maj 2010
Juni 2010
Juli 2010
Augusti 2010
September 2010
Oktober 2010
November 2010
December 2010
Januari 2011
Februari 2011
Mars 2011
April 2011
Maj 2011
Juni 2011
Juli 2011
Augusti 2011
September 2011
Oktober 2011
November 2011
December 2011
Januari 2012
Februari 2012
Mars 2012
April 2012
Maj 2012
Juni 2012
Juli 2012
Augusti 2012
September 2012
Oktober 2012
November 2012
December 2012
Januari 2013
Februari 2013
Mars 2013
April 2013
Maj 2013
Juni 2013
Juli 2013
Augusti 2013
September 2013
Oktober 2013
November 2013
December 2013
Januari 2014
Februari 2014
Mars 2014
April 2014
Maj 2014
Juni 2014
Juli 2014
Augusti 2014
September 2014
Oktober 2014
November 2014
Juni 2015
Juli 2015
Februari 2016
Mars 2016
Oktober 2016
November 2016
December 2016
Januari 2017
Februari 2017
Juni 2019
Juli 2019
Augusti 2019
September 2019
Oktober 2019
November 2019
December 2019
Januari 2020
Februari 2020
Mars 2020
April 2020
Maj 2020
Juni 2020
Juli 2020
Augusti 2020
September 2020
Oktober 2020
November 2020
December 2020
Januari 2021
Februari 2021
Mars 2021
April 2021
Maj 2021
Juni 2021
Juli 2021
Augusti 2021
September 2021
Oktober 2021
November 2021
December 2021
Januari 2022
Februari 2022
Mars 2022
April 2022
Maj 2022
Juni 2022
Juli 2022
Augusti 2022
September 2022
Oktober 2022
November 2022
December 2022
Januari 2023
Februari 2023
Mars 2023
April 2023
Maj 2023
Juni 2023
Juli 2023
|