Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter
 

På den här sidan lägger vi upp nyheter och aktuell information från gruppen, större uppdateringar av hemsidan samt annat som kan ha ett intresse för gruppens medlemmar.

Tipsa gärna om nyheter: massingnickel@sorliden.se. I den här nedladdningsbara filen finns instruktioner hur du kan bidraga med text och bilder.


Projekt: T-Ford 1926.

Påminnelse om T-Fordklubbens marknad i Vingåker 21 maj


För de som ännu inte skrivit upp helgens marknad i kalendern kommer här en påminnelse från T-Fordklubben. Lördagen den 21 maj är det dags för klubbens marknad i Vingåker. Detta år är även vi i Mässing & Nickel samt A-Fordarna inbjudna att delta med delar och tillbehör inom våra intresseområden (t.o.m. 1931). Marknaden hålls hos Bo "Röfärgar'n" Söderqvist i Vingåker och vägbeskrivning med mera finns på T-Fordklubbens hemsida HÄR.

De som kommer till marknaden kan också kika på Bosses stora samlingar. Däribland en hel del Ford-prylar, som ses av bilderna här intill (foton inskickade av Jan Österberg). Han har även en oidentifierad karosseribakdel där förslag på fabrikat gärna tas emot. Bosse samlar även på kulspetspennor, så ta gärna med er om ni har några sådana som kan överlåtas till Bosse.

(2022-05-15)

Kan det vara Overland?

A-Ford EPA.


Säsongsöppningen av Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna i Köping


I söndags, den 1:a maj, öppnade Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna i Köping för säsongen. Årets tema är Volvo, som representeras av åtta bilar från starten på 1920-talet upp till 1950-talet. Två av dem faller under Mässing&Nickels 1931-gräns, en ÖV4 och en LV40, båda ägda av Mässing&Nickelmedlemmen Lars Haglund.

Dagen till ära hade även två fordon tagits ut för luftning, Renault 1901 och AGA 1922. Under förmiddagen startades först Renaulten upp. Utan några mankemang stånkade den encylindriga De Dion-motorn igång och chaufför Göran Flank körde ett antal varv runt kvarteret och gav alla som ville en åktur. Sedan var det dags att göra ett försök med AGA-bilen. Efter en del trixande med bränsletillförseln tog sig bilen iväg. Men efter några hundra meter var det stopp, och skjuthjälp fick tillkallas.

Ett antal Mässing&Nickelmedlemmar syntes bland dagens gäster. Däribland Margareta Croner som anlände i familjens Bentley 1924 och Stig Fransson som körde nyrenoverad Talbot 1932. Flera yngre förmågor deltog också under dagen, bland annat två grabbar från familjerna Flank och Skogh. Håll utkik efter dessa killar!

Ett par dagar tidigare spelade Västmanlands Television in ett reportage om museet, med bland annat intervju med Göran Flank, ledamot i Bertil Lindblads stiftelse. Detta reportage kan ses HÄR.

(2022-05-05)

AHK:s ordförande Ann Malmenholt får en åktur med Renault Typ D Voiturette 1901.

AGA Typ C 6/20 PS Phaeton 1922. I bakgrunden ses Renault 1901 samt Stig Franssons Talbot 1932.


AHK bjuder in till Mässing&Nickeltema på måndagsträffen den 25:e juli


På måndagkvällar under sommaren anordnar Automobilhistoriska klubben veteranfordonsträffar vid Årstaviken. Varje vecka brukar ha ett tema, och den 25:e juli planeras Mässing&Nickeltema. Detta datum är alltså alla Mässing&Nickelfordon speciellt inbjudna. AHK har därför hört av sig specifikt till Mässing&Nickelgruppen för att bjuda in våra medlemmar denna måndag, och de meddelar att det vore roligt om det kunde komma några fler än bara de "gamla vanliga" deltagarna. Kommer man på eftermiddagen är det heller ingen trängselavgift i juli och att ta sig fram i trafiken den tiden fungerar bra.

(2022-04-26)


Medlemsavgift införs våren 2022


I det senaste medlemsutskicket fanns information om att vi kommit till ett läge då vi beslutat att införa en avgift för medlemskap i Mässing & Nickelgruppen. Syftet är att finansiera kostnaderna för webbhotell samt att skapa en ekonomisk grund för arrangemanget Styrkeprovet som M&N arrangerar vart tredje år.

Avgiften för 2022 på 100kr betalas in till vårt Plusgiro 46 53 16-8 senast 29/4–2022.
Märk inbetalningen med Medlavg 22 Förnamn Efternamn.

(2022-04-21)


Mässing&Nickelfordon på Elmia i Påsk


Efter två års uppehåll är det nu under påskhelgen dags för Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping. Fokuset på denna mässa är mestadels yngre fordon, men ett par bilar och motorcyklar inom Mässing&Nickels 1931-gräns kan ändå hittas. I nostalgihallen finns exempelvis en stor utställning med motorcyklar, där ett par 1920-talare dyker upp, och MC-Veteranerna är också på plats med en Excelsior 1916. På bilsidan märks en A-Ford som nyligen väckts ur törnrosasömn samt Magnus Strömbergs Fiatbygge.

(2022-04-15)

Äldsta fordonet är denna Excelsion Modell 17 från 1916. Ägd av David Janson från Bankeryd.

Ola Andersson från Bjärnum ställer ut denna Rex Villiers 147cc från 1925.

Den här A-Forden från 1928 ägs av Dan Svensson från Boråstrakten. Bilen köptes av Dan redan på 1960-talet, men har stått stilla sedan 1972. Tidigare i år startades den för första gången på 50 år! Hela uppstarten kan följas i denna video.

Flying Fiona - en 1920-tals Fiat i racerstuk, byggd av Magnus Strömberg från Hallsberg. Chassit kommer från en svensksåld Fiat 521 C från 1928 som skrotades redan 1936. Motorn är en 230cui sexcylindrig maskin och växellådan är treväxlad.

Motorcykelutställningen bjuder även på denna Husqvarna 160 från 1922, ägd av Daniel Jeansson från Jönköping.

I Oslo Motor Shows monter visas denna 1929 års motorcykel från Nymans Verkstäder, ägd av norrmannen Henning Dyrkolbotn.


GP skriver om den internationella automobilutställningen i Göteborg 1923


Några av utställningens dyraste bilar - två brittiska Napier. I bakrunden skymtar Gjestvangs monter.

Göteborgs-Posten har nyligen publicerat en intressant artikel om den internationella automobilutställningen som anordnades i samband med jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Det har tidigare skrivits om att denna utställningen mötte en del motstånd, och denna artikeln går in på djupet kring detta, med en beskrivning av turerna kring utställningens planerande. Artikeln belyser också den unge Assar Gabrielsson och hans inblandning i utställningen, ett tema som inte tidigare skrivits om. Trots motgångar blev utställningen av, och även om det då var Skandinaviens största bilutställning är den inte särskilt känd idag. Detta förklaras bland annat av att publikantalet var måttligt, delvis på grund av vädret, och att John Nerén inte nämner den i sin bilhistoriska forskning.

Artikeln är skriven av Paul Epäilys och kan läsas HÄR.

(2022-04-14)

En av många utländska utställare - Walter Köster & Co ställde ut den ovanliga tyska lyxbilen Szawe.

Uppdatering: Walter Köster var en svensk återförsäljare från Göteborg, som senare sålde bland annat Scania-Vabis.Bilder från förra årets marknad. Foto: Bertil Björkman.

T-Fordklubben bjuder in till marknad i Vingåker


Inbjudan från T-Fordklubben:

Den 21 maj är det dags för T-Fordsmarknad (den 8:e i ordningen). Liksom förra gången håller vi till hos Bo Söderqvist i Vingåker. Nyhet för årets marknad, är att Mässing & Nickel samt A-Fordarna (t.o.m. 1931) är inbjudna att deltaga. Sortimentet som tidigare enbart omfattade T-Fords-relaterade prylar och tidstypiska tillbehör/saker, är nu utökat med delar och tillbehör för Mässing & Nickel samt A-Ford. Den stora marknadsplatsen är nu ytterligare utbyggd. Det finns gott om plats för både säljare och besökare. Vi startar vid 9, och avslutar vid 14-tiden. Försäljning av kaffe, smörgåsar och korv, kommer att ordnas till självkostnadspris.

Hälsningar
Svenska T-Fordklubben

Mer information finns på T-Fordklubbens hemsida, HÄR.

(2022-04-02)


Uppdatering om Styrkeprovet 2022


En liten uppdatering gällande Styrkeprovet i Varberg den 11-14 augusti. Vi har hört att några tycker det är för lång körsträcka på lördagen, därför kommer vi ta fram en alternativ slinga på ca sex mil istället för tolv.

Vi saknar fortfarande anmälningar från flera av de fantastiska bilar som var anmälda till den planerade starten 2020. Vi hoppas verkligen att flera av dessa och förhoppningsvis flera nya deltagare kommer in med sina anmälningar.
Anmälningsformuläret och information om evenemanget kan läsas och laddas ned HÄR (pdf-format).

Mvh Arrangörskommittén

(2022-03-24)


Mässing&Nickelfordon till salu på flera auktioner


Både Bilweb Auctions och PS Auction har för tillfället auktioner på gång med Mässing&Nickelfordon. På Bilweb Auctions är bland annat vår medlem Anders Nilssons Fiat 501 till salu. En bil som han haft i 20 år, och bland annat deltagit i flera Styrkeprov med. Dessutom finns en T-Ford och en A-Ford med bland objekten. Auktionen kan ses HÄR och den avslutas redan nu på torsdag, den 24:e mars.


Bild: PS Auction.

På PS Auction finns en T-Ford Touring 1914 till salu. Bilen fanns fram till nyligen i Avesta, men hamnade tidigare i år i Göteborgstrakten. Men nu är den alltså återigen till salu efter bara några månader. Bilen har dessutom helsvensk historia. Den köptes ny av Verner Ahlqvist i Bernshammar och hamnade 1922 hos T. J. Olsson, Folkärna, där den blev kvar till 1949 då den köptes av samme person som sedan renoverade den. Auktionen kan ses HÄR och även denna avslutas nu på torsdag.

(2022-03-21)


Bild: PreWarCar.com.

Dalsländsk Mercedes 22/50 PS 1915 till salu


Ytterligare en svensk bil är till salu på PreWarCar.com. Nu är det en Mercedes 22/50 PS med förflutet från Baldersnäs herrgård i Dalsland. Bilen beställdes 1914 av Rudolf Lilljeqvist, och stod färdig för leverans sent år 1915, men innan han hann få den togs den i bruk i första världskriget. Efter kriget återställdes bilen och levererades till slut till Lilljeqvist sommaren 1919, och fick då igenkänningsmärke P328. Den kallades inom familjen för "Grålle", efter hästen som bilen hade ersatt. Bilen blev kvar på Baldersnäs ända tills 1969, då Kent Olsson fick köpa den. Han renoverade den senare, och den har även varit till salu 2014, men blev tydligen inte såld vid det tillfället.

Bilen är nu till salu av Vintage & Prestige Cars i Storbritannien, och annonsen kan läsas HÄR. Den kan även ses på säljarens hemsida HÄR. När bilen var ny beskrivs den ha kostat lika mycket som ett slott, och detsamma kan nästan sägas idag. Den är nämligen till salu för över £500,000.

(2022-03-20)

Bild: PreWarCar.com.

Bild: PreWarCar.com.


Västgötsk Dürkopp från 1910 till salu i Tyskland


Bild: PreWarCar.com.

De senaste månaderna har flera bilar med svensk historia dykt upp till försäljning ute i Europa, och nu är ytterligare en svensk bil till salu på PreWarCar.com. Det rör sig om den Dürkopp 8/18 PS från 1910 som i över hundra år fanns inom samma ägarfamilj, på Ekhammars herrgård utanför Hjo. År 2012 såldes bilen på auktion och hamnade då i Tyskland. Sedan dess har bilen bland annat fått en ny sufflett och viss maskinell översyn, men i övrigt har den fått behålla sitt härliga patinerade skick.

Bilen är nu till salu av Axel Schuette Fine Cars i Tyskland, och annonsen kan läsas HÄR. Den kan även ses på Axel Schuettes hemsida HÄR.

(2022-03-06)

Bild: PreWarCar.com.

Bild: PreWarCar.com.


Inbjudan till Styrkeprovet 2022


I år hoppas vi på att äntligen kunna anordna Styrkeprovet i Varberg. För de som är obekanta med Styrkeprovet är detta ett rally för bilar tillverkade till och med år 1925 som hålls omväxlande i Sverige, Norge och Danmark. I år står Automobilhistoriska Klubben och Mässing & Nickel-sektionen för arrangemanget, som kommer gå av stapeln mellan den 11:e och 14:e augusti i Halland.

Rallyt kommer hållas i trakten kring Varberg, med utgångspunkt från Kusthotellet vid Apelviken. Det kommer bli två dagar med utmanande körning om totalt ca 20 mil. Fredagens slinga omfattar ca 8 mil och går via Världsarvet Radiostationen Grimeton, Ästad Vingård och Varbergs fästning. På eftermiddagen kommer fordonen stå uppställda på Varbergs Torg. Lördagens slinga omfattar ca 12 mil och går till Tjolöholms slott, där dagens lunch kommer ätas. Färden går sedan tillbaka mot målgången vid Varbergs Kusthotell.

I år firas det även lite extra då AHK fyllde 70 år 2020, som ursprungligen var det tilltänkta året att genomföra detta evenemang.

Anmälan till evenemanget är nu öppen och inbjudan med program och anmälningsblankett kan laddas ner HÄR (pdf-format).

(2022-03-01)


Nagant 1910.

Mässing & Nickelträff i Köping


I samband med att Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna öppnar för säsongen söndagen den 1:a maj kommer tre tidiga fordon att startas upp och köras: Renault 1901, Nagant 1910 och AGA 1922. Körningen kommer vara lokaliserad kring museet samt vid Gammelgården i Köping.

Alla i Mässing&Nickelgruppen välkomnas till Köping denna dag – Kom och träffa likasinnade och gärna i bil 1890-1931! Kaffe och bullar finns att köpa.

(2022-03-01)


 


Äldre nyheter

 

Februari 2010

Mars 2010

April 2010

Maj 2010

Juni 2010

Juli 2010

Augusti 2010

September 2010

Oktober 2010

November 2010

December 2010

Januari 2011

Februari 2011

Mars 2011

April 2011

Maj 2011

Juni 2011

Juli 2011

Augusti 2011

September 2011

Oktober 2011

November 2011

December 2011

Januari 2012

Februari 2012

Mars 2012

April 2012

Maj 2012

Juni 2012

Juli 2012

Augusti 2012

September 2012

Oktober 2012

November 2012

December 2012

Januari 2013

Februari 2013

Mars 2013

April 2013

Maj 2013

Juni 2013

Juli 2013

Augusti 2013

September 2013

Oktober 2013

November 2013

December 2013

Januari 2014

Februari 2014

Mars 2014

April 2014

Maj 2014

Juni 2014

Juli 2014

Augusti 2014

September 2014

Oktober 2014

November 2014

Juni 2015

Juli 2015

Februari 2016

Mars 2016

Oktober 2016

November 2016

December 2016

Januari 2017

Februari 2017

Juni 2019

Juli 2019

Augusti 2019

September 2019

Oktober 2019

November 2019

December 2019

Januari 2020

Februari 2020

Mars 2020

April 2020

Maj 2020

Juni 2020

Juli 2020

Augusti 2020

September 2020

Oktober 2020

November 2020

December 2020

Januari 2021

Februari 2021

Mars 2021

April 2021

Maj 2021

Juni 2021

Juli 2021

Augusti 2021

September 2021

Oktober 2021

November 2021

December 2021

Januari 2022

Februari 2022


                                      © 2022 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se