Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Evenemang


På den här sidan presenteras några av Mässing- & Nickelgruppens evenemang.


Styrkeprovet

Styrkeprovet är ett årligen återkommande arrangemang för bilar tillverkade senast 1925. Det körs omväxlande i Norge, Sverige och Danmark och brukar locka om kring 50 ekipage från dessa länder. Första upplagan kördes i Norge 1983 och sedan dess har det rullat på, de sista åren med betydligt ökande deltagarantal. För arrangemangen i Sverige har Automobilhistoriska Klubben (AHK) stått som arrangör, och sedan Mässing- & Nickelgruppen bildades blev det naturligt att ansvaret för Styrkeprovet hamnade under denna grupp. Det första Styrkeprovet i gruppens regi arrangerades 2008 i trakterna kring Solbacka, Sjärnhov i Södermanland.


2022

Styrkeprovet kommer 2022 till Halland, där det kommer gå av stapeln den 11-14 augusti, med Varbergs Kusthotell vid Apelviken som utgångspunkt. Det kommer bli två dagar med utmanande körning om totalt ca 20 mil. En sträcka under fredagen på ca 8 mil via Grimeton, Ästad Vingård och Varbergs fästning, och ca 12 mil under lördagen då färden går till Tjolöholms slott.

Anmälan till evenemanget är nu öppen och inbjudan med rallyinformation, program och anmälningsblankett kan laddas ner HÄR (pdf-format).


Tidigare år

2017 arrangerades Styrkeprovet i Motala med Motala Motormuseum och Mässing- & Nickel-gruppen som arrangörer. Inbjudan med program och anmälningsblankett går fortfarande att ladda ner HÄR (pdf-format).

Bilder kan ses under Evenemangsbilder: Styrkeprovet.


2014 gick Styrkeprovet av stapeln i Nordvästra Skåne med bas vid Örenäs slott. Klicka HÄR för att ladda ner rallyinbjudan med anmälningsblankett (pdf-format).

Bilder kan ses under Evenemangsbilder: Ankomstdag, Rallydag I, Rallydag II, Fler bilder, Ännu fler bilder.


2011 arrangerades Styrkeprovet i Arvika med Arvika Fordonsmuseum och Mässing- & Nickel-gruppen som arrangörer. Programmet med startlista går fortfarande att ladda ner HÄR (pdf-format).

Bilder kan ses under Evenemangsbilder: Ankomstdag, Rallydag I, Rallydag II.


2008 arrangerades Styrkeprovet i trakterna kring Solbacka, Sjärnhov i Södermanland.

Bilder kan ses under Evenemangsbilder: Styrkeprovet.Lunchuppehåll vid Stäringe Gård i Södermanland i samband 2008 års Styrkeprov. I förgrunden en norskägd 1-cylindrig Cadillac och en alldeles nyrenoverad Le Zèbre.

 

Mälaren Runt

Mälaren Runt för bilar tillverkade före 1931 har hittills körts vid två tillfällen. Senast var 2009 då det samarrangerades mellan Mässing- & Nickelgruppen, Svenska T-Fordklubben och Svenska A-Fordarna. Start och mål för ”rallyt” brukar vara i Mariefred, men deltagarna är inte tvungna att köra hela rundan kring Mälaren. Det går alltså bra att ansluta längs vägen som i t.ex. Bålsta, Enköping och Västerås. I Mariefred brukar man göra att ett längre lunchuppehåll.

 


Arrangemanget "Mälaren Runt" är öppet för bilar tillverkade senast 1931. På bilden syns några bilarna fanns med i 2009 års upplaga. Från höger ses Volvo PV4 1928, Dodge 1926 och flera A- och T-Fordar.

 

Mässingsträffen

Mässingsträffen är ett återkommande evenemang som är avsett och anpassat för de riktigt gamla fordonen.

 

 


                                     © 2022 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se