Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter april 2024
 

 


T-Fordsmarknaden i Västerås - 4 Maj 2024


I år arrangerar T-Fordklubben sin marknad tillsammans med Aros Motorveteraner i Västerås, alltså vid den så kallade Arosmarknaden. T-Fordklubben kommer ha egen plats på marknadsområdet med klubbtält, bilar och plats för säljare. Medlemmar som vill sälja T-Forddelar och andra tidstypiska tillbehör kontaktar T-Fordklubben för att få plats. Marknaden hålls på Johannisbergs flygfält under lördagen den 4:e maj. Läs mer detaljer, priser och kontaktuppgifter i klubbens inbjudan (pdf-format).


(2024-04-30)


Tekniska museets utställning I Backspegeln till Bil- och Teknikmuseet i Köping


Museet på Glasgatan 19A håller till i före detta fabrikslokalerna till Köpings mekaniska verkstad som bland annat tillverkat delar till Volvo.
Foto: Zeth Johansson

Det senaste året har Tekniska museet haft en utställning med flera av sina historiska fordon, kallad "I Backspegeln". Nu har ett samarbete gjorts med Bil- och Teknikmuseet i Köping som inför årets säsong kommer fortsätta denna utställning. Ett antal av Tekniska museets fordon kommer finnas utställda i Köping tillsammans med de bilar som vanligtvis finns i Köping.

Museet kommer ha säsongspremiär med invigning på onsdag 1 maj. Både Tekniska museets museichef Peter Skogh och samlingschef Christian Stadius kommer vara på plats, och så klart representanter för Bertil Lindblads stiftelse.

Läs mer på museets hemsida: www.biloteknikmuseet.se

(2024-04-28)

Ett av fordonen som kommer visas upp. Hildebrand & Wolfmüller 1895. Världens första serietillverkade motorcykel.

Ett annat är denna Detroit Electric Modell 52 Brougham 1915. En tidig elbil som i folkmun ofta kallas Farmor Anka-bil.


Anmälan till Styrkeprovet 2024 i Lindesnes stänger snart


Nästa vecka stänger anmälan till årets Styrkeprov i Lindesnes, Norge. I nuläget är det cirka 50 anmälda men finns plats för fler!

Styrkeprovet körs alltså i sydligaste Norge i år, dit Norsk Veteranvogn Klubb och Agder Motorhistoriske Klubb bjuder in till den 39:e upplagan. Det genomförs vecka 31, den 1-4 augusti. Evenemanget är öppet för alla fordon tillverkade före 1926 samt T-Fordar av alla årgångar, vilket är nytt för i år. Redan nu är det många anmälda T-Fordar, vilket ger en bra representation av hur det såg ut på den tiden. Men det finns plats för fler, både T-Fordar och andra. Maxgränsen för antalet deltagare är 80 st. Läs hela inbjudan med mer detaljer om platsen, transportalternativ och anmälan HÄR (pdf-format).

Se till att gå in och anmäla er innan den 1 maj. Anmälan görs via NVK:s hemsida:
https://www.veteranvogn.no/arrangementer/online-pameldingsskjemaer/pamelding-til-styrkeproven-2024/


(2024-04-25)


Stig Fransson öppnar sitt museum i Kungsör 18-19 maj


Det är återigen dags för Kungsörs kommuns årliga Konst- och Hantverkssafari. En av de Kungsörsbor som brukar vara delaktig i detta är Mässing&Nickelmedlemmen Stig Fransson som öppnar sitt museum och bjuder in till att besöka honom och hans mässingsbilar.

Välkomna!


(2024-04-24)


Foto: Monarkmuseet

Monarks första motorcykel på Monarkmuseet i Falkenberg


Monarkmuseet i Falkenberg har nyligen införskaffat ett exemplar av den första motorcykelmodellen att bära namnet Monark. Det är alltså en Modell 1 från 1927 med en 172 cc fyrtaktsmotor från EB med utanpåliggande ventilarrangemang. Det finns bara en handfull bevarade av denna modell och museet är glada över att äntligen funnit en till samlingarna. Den var i stort sett komplett vid inköpet och har nu totalrenoverats av museet och ska visas upp med start i år. Motorcykeln premiärvisades på MC-mässan i Halmstad för ett par veckor sedan, 2-3 mars. Den kommer även presenteras på museet på Monarkdagen, tillika Motorhistoriska dagen och Sveriges nationaldag, den 6 juni. Läs mer på www.monarkmuseum.se.

(2024-04-07) 

                                      © 2024 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se