Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
 
Nyheter februari 2014
 

Flera artiklar om M & N-fordon i Nostalgia

 

Nostalgia bjuder i det nu aktuella numret, 3-2014, på flera artiklar om fordon som är tillverkade inom Mässing 6 Nickels 1931-gräns. Det handlar dels om motorcykeln Excelsior där Bengt Aronsson berättar om Malte Boströms tusenkubikare från 1919, som stod färdig efter en renoveringstid på 35 år. Det är en maskin med svensk historia, från 1924 hade den registreringsnummer C2.
En annan artikel handlar om bilmärket Delage och närmare bestämt om ett exemplar från 1928. Det är en DR70 med Weymann-kaross, en bil som nuvarande ägaren Magnus Hellman har importerat från Storbritannien. Det är Per Stern som skrivit artikeln som illustreras med Christer Ljungaeus foton.
Samma män uppmärksammar även traktorn Midwest Utilitor från 1920. Det är en så kallad ”go-behind-tractor” och det aktuella exemplaret ägs av Olle Arvidsson i Jämtland.
(2014-02-28)


Inbjudan till Windmillrallyt

 

Nyligen släpptes inbjudan till Windmill Rally, årets stora internationella för riktigt tidiga motorcyklar. Visserligen är motorcyklar till och med årsmodell 1940 tillåtna, men i det här evenemanget uppskattas motorcyklar av mycket tidig årgång.
Det hela äger rum den 1-3 augusti, och kolliderar därför delvis med Styrkeprovet i Skåne. Huskvarna Folkets park kommer att vara basen för evenemanget. Det blir två kördagar i södra Vätterbyggden, den totala körsträckan blir 20-25 mil. Rallyt körs huvudsakligen som en lagtävling mellan nationer, klubb- och märkeslag. Men man välkomnar även individuellt startande.
Tävlingsmomenten kommer att omfatta tillförlitlighet och tidskörningar under vissa sträckor. Det kommer även att utföras ett kallstartsprov. Men huvudsyftet med evenemanget är att umgås med likasinnade och att ha trevligt.
Inbjudan i pdf-format kan laddas ner HÄR.
(2014-02-23)


Nu finns Styrkeprovet på Facebook

 

Många använder sig av Facebook för att hålla kontakt med vänner och så vidare. Nu har det även skapets en Facebook-grupp får vårt rally Styrkeprovet, som arrangeras i Skåne i månadsskiftet juli-augusti.
Det Christina Forsberg i arrangörsgruppen som har tagit initiativet till denna sida, ”Styrkeprovet Skåne 2014”. De som vill diskutera evenemanget kan gå med i gruppen genom att klicka på ”Gå med i grupp”. Detta innebär inte automatiskt att man blir anmäld till rallyt, utan detta sker enligt instruktioner på webbplatsen www.styrkeprovet.se
.
I dagsläget har det kommit in närmare 40 anmälningar och Olle Bergqvist uppdaterar anmälnings- och bildsidorna löpande.
(2014-02-16)


Djup läsning om Rambler i Classic Motor

 

Rambler var en av de riktigt stora biltillverkarna i början av 1900-talet, märkesnamnet användes framtill 1914 då man övergick till Jeffery istället. Långt senare, i slutet av 1950-talet, togs namnet Rambler åter i bruk.
Om den första perioden, fram till cirka 1915, går det att läsa om i det aktuella numret (2-2014) av Classic Motor. Det är en 3-sidors artikel som författats av Charles Alvarsson. Han har gått på djupet och kan berätta många detaljer om Ramblers historia. Så de som varit med länge inom hobbyn kan nog också få lära sig något nytt. I ett kommande nummer kommer en fortsättning då man ska berätta om märket Nash.
(2014-02-07)


Nu pågår anmälan till Styrkeprovet

 

För ett par veckor sedan inleddes anmälan till årets Styrkeprov och i dagsläget finns redan ett 20-tal anmälningar. Detta rally, öppet för fordon tillverkade före 1926, körs i år i Nordvästra Skåne med medlemmar i Mässing & Nickel som arrangörer.
Start och målplats är Örenäs slott i Glumslöv mellan Helsingborg och Landskrona. Rallyt körs ena dagen i den vackra Kullabygden mot Höganäs, på slingrande vägar längs med Skälderviken, och tillbaka till Örenäs. Andra dagen går färden inåt landet mot Söderåsens backar för att avsluta återigen vid Örenäs Slott.
Deltagarna anländer under torsdagen den 31 juli. Fordonen ställs upp på anvisade platser vid slottet. På fredag och lördag eftermiddag, efter rallyrundorna finns fordonen uppställda vid slottet. Deltagarna bor på slottets hotell. Det finns goda parkeringsutrymmen för dragfordon och besökande.
Rally kommittén hoppas på 75 - 80 fordon. Vid fler anmälda än 80 kan det bli nödvändigt att välja bort fordon. Därför förbehåller man sig rätten att välja bort fordon till förmån för de äldsta och mer ovanliga fordonen. Så ett tips till de som äger flera körklara fordon är att välja det äldsta och/eller ovanligaste fordonet.
Sista anmälningsdag är 25 april och då ska även deltagaravgiften vara betald. Mer om Styrkeprovet finns att läsa i den officiella inbjudan som kan laddas ner HÄR (pdf-format).
Styrkeprovet har fått en egen webbplats www.styrkeprovet.se som innehåller information om Styrkeprovet i allmänhet och speciellt om årets evenemang. Webbplatsen uppdateras löpande och anmälda ekipage redovisas fortlöpande, så ta gärna en titt då och då.
(2014-02-02)

 

                                      © 2014 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se