Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter februari 2020
 

 


Laganland-Opeln


Gerd-Henning Schönewolf från Tyskland har hört av sig angående den Opel som tidigare stod på Laganland bilmuseum. Efter att bilen blivit förstörd i en brand köpte Gerd-Henning resterna av den av ägaren i Växjö. Bilen är av modell 10/18 PS med 2.6 liters fyrcylindrig motor, och den hade genomgått en mindre renovering innan branden. Mekaniskt var det i princip bara kolvarna som bytts, samt en ny lack. I övrigt var bilen väldigt original.

Gerd-Henning känner dock inte till bilens historia och är intresserad av om någon känner till mer om detta. Han har nu tänkt att renovera bilen och har börjat införskaffa delar. Det finns ett par bilar av samma modell bevarade i Tyskland, att ha som referenser vid arbetet, och han hade sedan tidigare en liknande motor som kan användas.

(2020-02-24)


Hallwyls andra Mercedes


En bild tagen i Schweiz år 1908 med greveparet Hallwyl i en annan oidentifierad bil, med kaross av typ Roi-des-Belges. Bild från Hallwylska museets arkiv.

Hallwylska museet arbetar med en bok om tekniken i det Hallwylska palatset 1893-1930. Boken kommer bland annat innehålla ett avsnitt om greveparet Hallwyls automobiler, så just nu håller de på att göra efterforskningar kring familjens bilar. Den 1913 års Mercedes 22/50 PS som inköptes 1915 är väldokumenterad, och hela bilen finns för övrigt bevarad i museet. Men 1919 köpte Hallwyl ytterligare en Mercedes. Tyvärr finns det inga kända fotografier av denna bil. Den beställdes 1919 med kaross från Stockholms Hofslageri AB. En skiss av karossen kan ses nedan. Bilen användes av Hallwyls vid deras herrgård Hildesborg, utanför Landskrona och den hade registreringsnummer M1878 eller möjligen M1818. På Originalafdelningen här på Mässing&Nickel finns ett foto på en liknande Mercedes som uppges vara taget i Landskrona-trakten. Skulle detta möjligtvis kunna vara samma bil? Flera detaljer skiljer mellan fotot och skissen, men det kanske var så att den slutgiltiga karossen inte alltid följde dessa skisser fullt ut?

(2020-02-11)

Foto av en Mercedes från ca 1920 som förmodligen är taget i trakten av Landskrona.

Skiss av karosseriet till Hallwyls bil, från Stockholms Hofslageri AB. Bild från Hallwylska museets arkiv.


Inbjudan till Styrkeprovet 2020


I år är det Sveriges tur att anordna det årliga Styrkeprovet, ett rally för bilar tillverkade till och med år 1925. Automobilhistoriska Klubben och Mässing & Nickel-sektionen står för arrangemanget, och evenemanget kommer gå av stapeln mellan torsdagen den 6:e augusti och söndagen den 9:e augusti i Halland.

Rallyt kommer hållas i trakten kring Varberg, med utgångspunkt från Kusthotellet vid Apelviken. Det kommer bli två dagar med utmanande körning om totalt ca 20 mil. Fredagens slinga omfattar ca 8 mil och går via Världsarvet Radiostationen Grimeton, Ästad Vingård och Varbergs fästning. På eftermiddagen kommer fordonen stå uppställda på Varbergs Torg. Lördagens slinga omfattar ca 12 mil och går till Tjolöholms slott, där dagens lunch kommer ätas. Färden går sedan tillbaka mot målgången vid Varbergs Kusthotell.

I år firas det även lite extra då AHK fyller 70 år. Därför kommer alla deltagare i Styrkeprovet få ett fritt medlemskap i AHK under jubileumsåret.

Anmälan till evenemanget är nu öppen och inbjudan med program och anmälningsblankett kan laddas ner HÄR (pdf-format).

(2020-02-03) 

                                      © 2020 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se