Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter januari 2017

 

Mässing Nickelträff i Höga Kusten 15-18 juni

 

Jag vill bjuda in alla medlemmar i mässing & nickel till en träff den 15-18 juni. Jag har själv förmånen att leva och verka med min verkstad och mina veteranbilar i Häggvik, Nordingrå som ju ligger mitt i ett särdeles naturskönt kustavsnitt benämnt Höga Kusten. Landhöjningen har sedan istiden skapat ett för Sverige dramatiskt och spännande landområde här (faktiskt pågår landhöjningen fortfarande med ungefär 1 mm per år).
Här har många konstnärer sina sommarateljéer, här finns också vackra fiskelägen, intressanta museer, en visningsträdgård, restauranger och caféer. Höga Kusten är ett mycket populärt turistmål särskilt under juli-augusti, men eftersom alla restauranger etc. är öppna under juni också, tänkte jag passa på med en träff då, när sommarens grönska och blommor ju har kommit.
Den 15-18 juni ingår också i de två veckor på året när vi har ett sällsamt ljus här, dag och natt är nästan lika ljusa. Höga Kusten finns med på UNESCOs världsarvslista och i höstas röstades området fram som Sveriges vackraste natur, jag tror det var Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Naturs läsare som tyckte det. En "typisk" sommardag åker jag själv omkring här med någon av mina 20-talare och njuter och det skulle vara så roligt att få presentera min fina hembygd för mina Mässing & Nickel vänner.
Så till själva träffen. Den sker under lugna former, inget tävlande eller så. Som "bas" har jag valt friluftskonstmuseet Mannaminne (gå gärna in på hemsidan och på youtube) Jag har reserverat allt boende (hotellrum, tre stugor och vandrarhem) och ordnat bra priser, för dem som vill bo här på anläggningen. Hjälper gärna till att ordna annat boende om någon vill det. Plats för husbil och trailer finns. Tillgång till en maskinhall för ett antal bilar finns inom gångavstånd.
Torsdag eftermiddag är tänkt för ankomst, på kvällen äter vi "uppstartsmiddag" på Mannaminne. Fredag tar vi "veteranerna" runt en sträcka som tar oss till alla vackra utsikter, fiskelägena några museer och restauranger och caféer, uteslutande i Högakustenområdet. För kvällen rekommenderar jag gärna aktiviteter för de som vill, har också en egen plan på gång...
Lördag blir en längre sträcka mot Högakustenbron, bl.a. två bilmuseer, ett K-märkt café, Sandöbron mot Box Whisky, ett prisbelönt destilleri. Lördag kväll öppet hus eller, egentligen öppen verkstad hos mig (400 meter från mannaminne) för den som vill, kanske kan det vara kul att se mina projekt och mitt lager av gamla delar...
Söndag förmiddag avslutar vi träffen. Självklart kan man komma till eller lämna träffen när man själv önskar. Ingen avgift, var och en betalar själv eventuella inträdesavgifter och den mat eller fika man själv vill ha. Jag tar emot bokningar av boende på Mannaminne (rekommenderas så snart som möjligt) och anmälan till träffen. Vill man bo på Mannaminne (priser från 350 till 600 kr per person och natt) ingår frukost samt inträdesavgift till samtliga museer och annat sevärt på området.
Om Mannaminne. Konstnären Anders Åberg har skapat ett livsverk, en helt egen värld. Här finns spårvagnar, båtar, ångmaskiner, veteranbilar, en Norsk stavkyrka, en Kinesisk paviljong, en Ungersk lantgård. Dragspelets hus, Teknikens, hus Kustmuseet, Jordbruksmuseet, Jordglobens hus, Cafe&Resturang (fullständiga rättigheter) och mycket, mycket mer...
VÄLKOMNA TILL HÖGAKUSTEN TRÄFFEN ! (Kontaktuppgifter finns i kalendern)

Text & Foto: Lars Stattin (2017-01-27) 

                                      © 2017 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se