Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter januari 2021
 

 


En oidentifierad 1910-tals motor


Vår medlem Roy Appelqvist har delat med sig av bilder på en motor av okänt fabrikat, som han söker hjälp med identifiering av. Motorn har tidigare använts till en vedkap i Borås-trakten. En mer detaljerad beskrivning av motorn kan läsas i detta dokument (pdf). Den som har några idéer kan höra av sig till nyhetsansvarig som kan förmedla informationen.

(2021-01-24)


Två namnskyltar hittade i Linköping


Här presenteras två namnskyltar som dykt upp hos en av våra medlemmar. Den från Rafael-Rådberg hittades i en låda från "Antik-Anders" Johanssons dödsbo. Anders hjälpte ofta Tom Brahmer med renoveringar, så skylten kan härröra från den Cunningham som efter Rafael-Rådberg ägdes av Tom Brahmer. Brahmers Rolls-Royce Silver Ghost var bland annat inlämnad hos Nordbergs för renovering och oftast var Anders den som svarade för de mekaniska renoveringarna på inlämnade fordon där, så det kan vara på den vägen skylten hamnat hos Anders. Skylten kan eventuellt också komma från den Daimler som Rafael-Rådberg ägde (senare Hans Spolén). Det är inte omöjligt att Anders eller Nordbergs varit inblandade i något skede av den renoveringen också.

Den andra skylten hittades i en låda från en äldre verkstad i Linköping, men om fordonet skrotats där eller om skylten bara blivit bortplockad från fordonet där är omöjligt att veta. Namnet Ribborne ringer inga klockor, men på nätet kan man hitta en Carl Alaric Ribborn som tillsammans med sin fru Ragna anlänt som immigrant till Ellis Island från Sverige hösten 1930. Möjligtvis är detta samma person. Jan Ströman har även konsulterats, men han hade aldrig stött på namnet och kan inte heller hitta det i KAK:s matriklar från den tiden. Här krävs det nog lite släktforskning för att reda ut vem denne Ribborne var, och möjligtvis vad han kan ha haft för bil.


Bild och textunderlag: Per Petersson

(2021-01-10)

A&E Rafael-Rådberg, Banergatan 8, Stockholm.

C.A. Ribborne, Engelbrektsgatan 31, Stockholm. Besiktad 18/6 1929. 

                                      © 2021 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se