Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter januari 2024
 

 


Stig Franssons nya Fiat


Häromåret blev Stig Fransson i Kungsör färdig med sitt sista renoveringsprojekt, en Talbot 1932. Det skulle i varje fall ha blivit hans sista projekt. Men verkstaden har känts alltför tom, och nu har han uppdaterat oss med att han slagit till på ett nyförvärv, en 1927 års Fiat 503.

Stig har känt till denna bil sedan 25 år tillbaka eftersom ägaren Bosse är samma man han köpte sin Cadillac från. Bosse avled tyvärr förra sommaren, och efter det hörde Stig av sig till frun. Och efter några minuters samtal var han plötsligt nybliven Fiatägare.

Tanken är att göra bilen körbar, men behålla en del patinan. En så kallad "oily rag". Förmodligen kommer det inte finnas ork till en lika omfattande renovering som vi tidigare är vana vid när det gäller Stig.

Stig försöker även reda ut bilens tidigare historia. Den registrerades 1949 i Borås och ägdes då av en man som hette Tage Skönvall. Något tidigare registreringsnummer eller ägare är dock inte kända. Ett annat spår Stig följer upp är släktingar till denne Tage. Om ni som läser detta känner till något om denna bil får ni gärna höra av er, antingen via redaktören, eller direkt till Stig.

Vad gäller delar saknar Stig en del grejor till bilen. I nuläget är det främst generator, startmotor och ratt. Troligen behövs mera framöver. Har ni några Fiat 503-delar blir Stig säkert glad för ett samtal.

Vi avslutar med Stigs egen kommentar kring köpet: Lite tokigt kanske då man är så gammal. Jag längtade dock efter något att handgripligen pyssla med så nu är man på banan igen och det är trevligt att gå ut i verkstan.

Nedan några bilder från bärgningen. Sonen Thomas Fransson och kompisen Ulf Edlund hjälpte till.

(2024-01-14) 

                                      © 2024 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se