Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter mars 2022
 

 


Uppdatering om Styrkeprovet 2022


En liten uppdatering gällande Styrkeprovet i Varberg den 11-14 augusti. Vi har hört att några tycker det är för lång körsträcka på lördagen, därför kommer vi ta fram en alternativ slinga på ca sex mil istället för tolv.

Vi saknar fortfarande anmälningar från flera av de fantastiska bilar som var anmälda till den planerade starten 2020. Vi hoppas verkligen att flera av dessa och förhoppningsvis flera nya deltagare kommer in med sina anmälningar.
Anmälningsformuläret och information om evenemanget kan läsas och laddas ned HÄR (pdf-format).

Mvh Arrangörskommittén

(2022-03-24)


Mässing&Nickelfordon till salu på flera auktioner


Både Bilweb Auctions och PS Auction har för tillfället auktioner på gång med Mässing&Nickelfordon. På Bilweb Auctions är bland annat vår medlem Anders Nilssons Fiat 501 till salu. En bil som han haft i 20 år, och bland annat deltagit i flera Styrkeprov med. Dessutom finns en T-Ford och en A-Ford med bland objekten. Auktionen kan ses HÄR och den avslutas redan nu på torsdag, den 24:e mars.


Bild: PS Auction.

På PS Auction finns en T-Ford Touring 1914 till salu. Bilen fanns fram till nyligen i Avesta, men hamnade tidigare i år i Göteborgstrakten. Men nu är den alltså återigen till salu efter bara några månader. Bilen har dessutom helsvensk historia. Den köptes ny av Verner Ahlqvist i Bernshammar och hamnade 1922 hos T. J. Olsson, Folkärna, där den blev kvar till 1949 då den köptes av samme person som sedan renoverade den. Auktionen kan ses HÄR och även denna avslutas nu på torsdag.

(2022-03-21)


Bild: PreWarCar.com.

Dalsländsk Mercedes 22/50 PS 1915 till salu


Ytterligare en svensk bil är till salu på PreWarCar.com. Nu är det en Mercedes 22/50 PS med förflutet från Baldersnäs herrgård i Dalsland. Bilen beställdes 1914 av Rudolf Lilljeqvist, och stod färdig för leverans sent år 1915, men innan han hann få den togs den i bruk i första världskriget. Efter kriget återställdes bilen och levererades till slut till Lilljeqvist sommaren 1919, och fick då igenkänningsmärke P328. Den kallades inom familjen för "Grålle", efter hästen som bilen hade ersatt. Bilen blev kvar på Baldersnäs ända tills 1969, då Kent Olsson fick köpa den. Han renoverade den senare, och den har även varit till salu 2014, men blev tydligen inte såld vid det tillfället.

Bilen är nu till salu av Vintage & Prestige Cars i Storbritannien, och annonsen kan läsas HÄR. Den kan även ses på säljarens hemsida HÄR. När bilen var ny beskrivs den ha kostat lika mycket som ett slott, och detsamma kan nästan sägas idag. Den är nämligen till salu för över £500,000.

(2022-03-20)

Bild: PreWarCar.com.

Bild: PreWarCar.com.


Västgötsk Dürkopp från 1910 till salu i Tyskland


Bild: PreWarCar.com.

De senaste månaderna har flera bilar med svensk historia dykt upp till försäljning ute i Europa, och nu är ytterligare en svensk bil till salu på PreWarCar.com. Det rör sig om den Dürkopp 8/18 PS från 1910 som i över hundra år fanns inom samma ägarfamilj, på Ekhammars herrgård utanför Hjo. År 2012 såldes bilen på auktion och hamnade då i Tyskland. Sedan dess har bilen bland annat fått en ny sufflett och viss maskinell översyn, men i övrigt har den fått behålla sitt härliga patinerade skick.

Bilen är nu till salu av Axel Schuette Fine Cars i Tyskland, och annonsen kan läsas HÄR. Den kan även ses på Axel Schuettes hemsida HÄR.

(2022-03-06)

Bild: PreWarCar.com.

Bild: PreWarCar.com.


Inbjudan till Styrkeprovet 2022


I år hoppas vi på att äntligen kunna anordna Styrkeprovet i Varberg. För de som är obekanta med Styrkeprovet är detta ett rally för bilar tillverkade till och med år 1925 som hålls omväxlande i Sverige, Norge och Danmark. I år står Automobilhistoriska Klubben och Mässing & Nickel-sektionen för arrangemanget, som kommer gå av stapeln mellan den 11:e och 14:e augusti i Halland.

Rallyt kommer hållas i trakten kring Varberg, med utgångspunkt från Kusthotellet vid Apelviken. Det kommer bli två dagar med utmanande körning om totalt ca 20 mil. Fredagens slinga omfattar ca 8 mil och går via Världsarvet Radiostationen Grimeton, Ästad Vingård och Varbergs fästning. På eftermiddagen kommer fordonen stå uppställda på Varbergs Torg. Lördagens slinga omfattar ca 12 mil och går till Tjolöholms slott, där dagens lunch kommer ätas. Färden går sedan tillbaka mot målgången vid Varbergs Kusthotell.

I år firas det även lite extra då AHK fyllde 70 år 2020, som ursprungligen var det tilltänkta året att genomföra detta evenemang.

Anmälan till evenemanget är nu öppen och inbjudan med program och anmälningsblankett kan laddas ner HÄR (pdf-format).

(2022-03-01)


Nagant 1910.

Mässing & Nickelträff i Köping


I samband med att Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna öppnar för säsongen söndagen den 1:a maj kommer tre tidiga fordon att startas upp och köras: Renault 1901, Nagant 1910 och AGA 1922. Körningen kommer vara lokaliserad kring museet samt vid Gammelgården i Köping.

Alla i Mässing&Nickelgruppen välkomnas till Köping denna dag – Kom och träffa likasinnade och gärna i bil 1890-1931! Kaffe och bullar finns att köpa.

(2022-03-01) 

                                      © 2022 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se