Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter april 2022
 

 


AHK bjuder in till Mässing&Nickeltema på måndagsträffen den 25:e juli


På måndagkvällar under sommaren anordnar Automobilhistoriska klubben veteranfordonsträffar vid Årstaviken. Varje vecka brukar ha ett tema, och den 25:e juli planeras Mässing&Nickeltema. Detta datum är alltså alla Mässing&Nickelfordon speciellt inbjudna. AHK har därför hört av sig specifikt till Mässing&Nickelgruppen för att bjuda in våra medlemmar denna måndag, och de meddelar att det vore roligt om det kunde komma några fler än bara de "gamla vanliga" deltagarna. Kommer man på eftermiddagen är det heller ingen trängselavgift i juli och att ta sig fram i trafiken den tiden fungerar bra.

(2022-04-26)


Medlemsavgift införs våren 2022


I det senaste medlemsutskicket fanns information om att vi kommit till ett läge då vi beslutat att införa en avgift för medlemskap i Mässing & Nickelgruppen. Syftet är att finansiera kostnaderna för webbhotell samt att skapa en ekonomisk grund för arrangemanget Styrkeprovet som M&N arrangerar vart tredje år.

Avgiften för 2022 på 100kr betalas in till vårt Plusgiro 46 53 16-8 senast 29/4–2022.
Märk inbetalningen med Medlavg 22 Förnamn Efternamn.

Uppdatering: Utfallet av denna medlemsavgift blev inte riktigt som tänkt, och det är möjligt att upplägget kommer justeras eller avskaffas.

(2022-04-21)


Mässing&Nickelfordon på Elmia i Påsk


Efter två års uppehåll är det nu under påskhelgen dags för Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping. Fokuset på denna mässa är mestadels yngre fordon, men ett par bilar och motorcyklar inom Mässing&Nickels 1931-gräns kan ändå hittas. I nostalgihallen finns exempelvis en stor utställning med motorcyklar, där ett par 1920-talare dyker upp, och MC-Veteranerna är också på plats med en Excelsior 1916. På bilsidan märks en A-Ford som nyligen väckts ur törnrosasömn samt Magnus Strömbergs Fiatbygge.

(2022-04-15)

Äldsta fordonet är denna Excelsion Modell 17 från 1916. Ägd av David Janson från Bankeryd.

Ola Andersson från Bjärnum ställer ut denna Rex Villiers 147cc från 1925.

Den här A-Forden från 1928 ägs av Dan Svensson från Boråstrakten. Bilen köptes av Dan redan på 1960-talet, men har stått stilla sedan 1972. Tidigare i år startades den för första gången på 50 år! Hela uppstarten kan följas i denna video.

Flying Fiona - en 1920-tals Fiat i racerstuk, byggd av Magnus Strömberg från Hallsberg. Chassit kommer från en svensksåld Fiat 521 C från 1928 som skrotades redan 1936. Motorn är en 230cui sexcylindrig maskin och växellådan är treväxlad.

Motorcykelutställningen bjuder även på denna Husqvarna 160 från 1922, ägd av Daniel Jeansson från Jönköping.

I Oslo Motor Shows monter visas denna 1929 års motorcykel från Nymans Verkstäder, ägd av norrmannen Henning Dyrkolbotn.


GP skriver om den internationella automobilutställningen i Göteborg 1923


Några av utställningens dyraste bilar - två brittiska Napier. I bakrunden skymtar Gjestvangs monter.

Göteborgs-Posten har nyligen publicerat en intressant artikel om den internationella automobilutställningen som anordnades i samband med jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Det har tidigare skrivits om att denna utställningen mötte en del motstånd, och denna artikeln går in på djupet kring detta, med en beskrivning av turerna kring utställningens planerande. Artikeln belyser också den unge Assar Gabrielsson och hans inblandning i utställningen, ett tema som inte tidigare skrivits om. Trots motgångar blev utställningen av, och även om det då var Skandinaviens största bilutställning är den inte särskilt känd idag. Detta förklaras bland annat av att publikantalet var måttligt, delvis på grund av vädret, och att John Nerén inte nämner den i sin bilhistoriska forskning.

Artikeln är skriven av Paul Epäilys och kan läsas HÄR.

(2022-04-14)

En av många utländska utställare - Walter Köster & Co ställde ut den ovanliga tyska lyxbilen Szawe.

Uppdatering: Walter Köster var en svensk återförsäljare från Göteborg, som senare sålde bland annat Scania-Vabis.Bilder från förra årets marknad. Foto: Bertil Björkman.

T-Fordklubben bjuder in till marknad i Vingåker


Inbjudan från T-Fordklubben:

Den 21 maj är det dags för T-Fordsmarknad (den 8:e i ordningen). Liksom förra gången håller vi till hos Bo Söderqvist i Vingåker. Nyhet för årets marknad, är att Mässing & Nickel samt A-Fordarna (t.o.m. 1931) är inbjudna att deltaga. Sortimentet som tidigare enbart omfattade T-Fords-relaterade prylar och tidstypiska tillbehör/saker, är nu utökat med delar och tillbehör för Mässing & Nickel samt A-Ford. Den stora marknadsplatsen är nu ytterligare utbyggd. Det finns gott om plats för både säljare och besökare. Vi startar vid 9, och avslutar vid 14-tiden. Försäljning av kaffe, smörgåsar och korv, kommer att ordnas till självkostnadspris.

Hälsningar
Svenska T-Fordklubben

Mer information finns på T-Fordklubbens hemsida, HÄR.

(2022-04-02) 

                                      © 2022 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se