London to Brighton Veteran Car Run 2024
I början av november kördes som vanligt London to Brighton Veteran Car Run i Storbritannien, söndagen den 3:e november. Och som vanligt har vår utsända medarbetare kommit hem med gediget bildmaterial. Det tackar vi för! Här nedan presenteras ett litet urval av alla bilder.
Årets upplaga är den 128 i ordningen och som vanligt finns mycket att uppmärksamma. I år firar både Fiat och Renault 125 år. Även den kvinnlga sidan av bilismen firades i år, då det är 120 år sedan den brittiska The Ladies' Automobile Club genomförde sitt första evenemang 15:e juni 1904 i London. Alla ekipage med kvinnliga förare firades alltså lite extra i år. I startlistan fanns 44 stycken ekipage anmälda med kvinnliga förare, alla utmarkerade med en hederssymbol.
Vad gäller det svenska deltagandet fick vi i år se oss representerade av familjen Arrgård med sin välkända Pope-Toledo 1904. Mig veterligen deltog inga fler svenskar. Autoseum som varit med i flera år var inte anmälda i år. Vårt grannland Norge brukar inte heller ha särskilt stor representation på London to Brighton. Några norrmän har deltagit genom åren. Bland annat har NTM:s Benz 1895 deltagit 1978 (men hann ej i mål). NTM:s Wartburg 1899 deltog 1990, och då gick det bättre. Mässing&Nickelmedlemmen Trygve Krogsæter deltog även med sin Cadillac år 1995 (som då var daterad till 1904). I år sågs återigen Trygve i rallyt, men inte med egen bil denna gång, utan som besättning på Cadillac-kollegan Pete Woods bil.
(2024-12-30)
|
Starten i Hyde Park i London på söndagmorgonen. Längst fram vid startlinjen står två av ekipagen med kvinnlig besättning. Till vänster en Peugeot 7 HP 1904 som kördes av Kelsie Wittemore. Till höger en Napier 12 HP 1902 som kördes av Elinor Boothman.
|
Pope-Toledo 1904 rullar in vid målet i Brighton med Andreas Arrgård vid ratten. Passagerare är Carl-Olof Arrgård.
|
Pope-Toledo 1904 parkerad vid Madeira Drive i Brighton efter målgång.
|
Här ses Peter Woods Cadillac Modell A från 1903 vid målgången i Brighton. Mässing&Nickelmedlemmen Trygve Krogsæter deltog i denna bils besättning, och han fick till och med köra delar av sträckan. Här ses han vid ratten vid målgången på Maderia Drive i Brighton. Pete själv sitter i passagerarsätet.
|
Dagen innan rallyt, på lördagen 2:a november, är det utställning kallad St James's Motoring Spectacle på gatan Pall Mall i centrala London. Här är en 1904 års Rambler.
|
Den här bilen ställdes också ut på lördagen. Det är en bil som ägs av brittiska Royal Automobile Club och som tillverkades av klubbens grundare Frederick Simms cirka år 1900.
|
Denna Fiat från cirka 1904 var speciellt inbjuden från Fiat-museet i Turin med avseende på företagets 125-års jubileum. Den har en 4-cylindrig 130 hk stark motor och vann på sin tid French Grand Prix 1907. Fotograferad på lördagens event.
|
Denna Darracq från 1903 känner nog flera igen. Den finns nu i Storbritannien men ägdes tidigare av Melcher Ekströmer från Fågelfors. Dekalerna från AHK och Svenska Kungsrallyt sitter fortfarande kvar. Den kördes av Paul Hoskins.
|
En av de kvinnliga deltagarna, Alison Everett körde denna 1903 års De Dion-Bouton. Här vid målgång på Madeira Drive
|
Detta är ytterligare en av ekipagen som kördes av tjejer. Detta är en Hurtu från 1899 som kördes av Gemma Spencer.
|
En av många deltagande Oldsmobiler susar fram med Brighton Pier i bakgrunden. Detta är en av de äldsta från 1902. Den kördes av Jiří Černý från Tjeckien.
|
En ovanlig International Charette 1901 anmäld av Wim Peters. Alltså inte amerikanska International-Harvester, utan från brittiska tillverkaren International Motor Co.
|
Här susar Fiat-museets 130-hästars racer fram. Förare var Davide Lorenzone.
|
En fyrcylindrig Darracq från 1903 anländer till Brighton, körd av Jim Clarke.
|
I somras fick denna bil mycket uppmärksamhet då den såldes på auktion på Amelia Island av Gooding & Company. Bilen är en av få överlevande Mercedes Simplex 60 HP från 1903 i mycket fint originalskick. Den har funnits i samma ägarfamilj sedan ny, alltså 121 år i familjen Harmsworths ägo. Vid auktionen gick bilen för över 12 miljoner dollar, vilket gör den till världens dyraste bil från före 1930-talet. Nu deltog bilen i årets Veteran Car Run. Här fotograferad vid målet i Brighton. Den deltog även på utställningen St James's Motoring Spectacle dagen innan.
|
Ytterligare ett av ekipagen med kvinnliga förare. Detta är en Stanley Steamer från 1903 som kördes av Laura Brown och var anmäld av Adam Brown.
|
Detta är en Haynes-Apperson Surrey från 1902 som kördes av Daniel Nash. Den var även till salu på RM Sotheby's auktion i anslutning till rallyt.
|
Daimler 6 HP från 1900. Körd av John Worth.
|
Stephens Dogcart från 1900. Körd av Tom Loder.
|
Här står en 1904 års Lanchaster med sitt säregna utseende vid målet i Brighton. Den kördes av Michael Quinn och ägs av Jaguar Daimler Heritage Trust.
|
Detta är en av de äldsta bilarna i rallyt, en Peugeot Typ 3 Vis-à-vis. Den kallas ibland 1892, men i startlistan är den noterad cirka 1898. Den var anmäld av Tobias Ward och körd av Daniel Ward.
|
Huvudsponsorn till Veteran Car Run är auktionshuset RM Sotheby's. De hade även en auktion i anslutning till rallyt i och med sin London-auktion 1-2 november. En av bilarna som såldes var denna Hispano-Suiza Alfonso XIII från 1915, levererad som ny till Australien.
|
Även auktionshuset Bonhams hade en auktion i anslutning till rallyt. The Golden Age of Motoring Sale den 1:a november. En av bilarna i denna auktion var denna ovanliga brittiska Vulcan 20 HP från 1908 med karosseri av typ Roi-des-Belges, även den såld ny i Australien.
|
Här är glädje och ingen sorg, jag kör på ringar från Trelleborg!
God Jul!
Nu är det juletid och julkorten haglar. Så även oss motorentusiaster emellan. Det har kommit in flera julhälsningar från medlemmar och bekanta. Några av dem kan ses här nedan.
Vi på redaktionen är inte sämre utan vi skickar en hälsning genom kortet här till höger. Som synes av logotypen på kylaren är detta ursprungligen en julhälsning från Trelleborgs Gummifabrik, publicerad i Motorjournalen 1927. Det är Jultomten själv som hänger med i tiden och har bytt släden mot en julklappsbil. För att ta sig fram i det snötäckta landskapet i tid till julklappsutdelningen är han naturligtvis utrustad med Trelleborg Ballong Cord. De har dock missat den obligatoriska "God Hjul"-hälsningen, så därför säger jag:
God Hjul och Gott Nytt År!
(2024-12-24)
|
Vår medlem Stig Fransson med fru Ellen skickar detta julkort från sitt bilmuseum i Kungsör.
|
Vår medlem Lars Hedström skickar denna julhälsning. Kan det månne vara en Delaunay-Belleville som stått modell.
|
AHK genom styrelseordförande Anders Läck skickar ut denna julhälsning i form av en Duesenberg 1929 i vintrig miljö. Detta är en målning av amerikanske illustratören Joseph Harry Anderson gjord 1969 på uppdrag av Esso.
|
Vår medlem Lennart West skickar oss detta fjärdeadventskort. Bilen är hans Packard 726 Standard Eight 1930.
|
Från Norge kommer denna hälsning, inskickad av Tor Nyhus, och föreställande hans Lancia Kappa 1919.
|
Tidig tvåcylindrig De Dion-Bouton-motor har dykt upp i Linköping
Nyligen kontaktades MHRF av en person som hade en tidig tvåcylindrig De Dion-Bouton-motor i Linköpingstrakten och som behövde ett nytt hem. Den sägs komma från Linköpings första taxibil, men dess väg genom historien fram till dagens ägare är höljd i dunkel. Man får alltid ta den här typen av uppgifter om "första bilen i staden" med en nypa salt. Bara i Linköping finns till exempel ytterligare en De Dion-motor som sägs komma från samma bil... Oavsett var intresset väckt. Motorn var utan tvekan en mycket tidig pjäs, och den första taxin i Linköping var just en 2-cylindrig De Dion-Bouton, så något kan det ju ligga bakom historien. Den bilen finns avbildad här på Originalafdelningen på Mässing&Nickel.
Motorn som nu dykt upp hittade snabbt ett nytt och mycket passande hem hos Linköpingssonen och vice förbundsordförande i MHRF, Per Petersson (som även råkar äga den andra encylindriga motor som tidigare ryktats vara från den första taxin). Med hjälp av motornumret och expertis från De Dion-klubben i Storbritannien har motorn daterats till 1904. En tvåcylindrig De Dion var en mycket fin vagn på den tiden. De Dion hade året innan lanserat sina första tvåcylindriga modeller, Typ W (10 hp) och Typ S (12 hp), vilket var top-of-the-line i företagets sortiment, som annars bestod av encylindriga modeller. Dessa modeller tillverkades även 1904 för att sedan ersättas av snarlika Typ AB och Typ AC till 1905. Alla dessa uppgifter stämmer väldigt bra med kända uppgifter kring den De Dion som blev Linköpings första taxi. Den fanns i Sverige åtminstone sommaren 1905 och beskrivs i samtida press som 12 hk. En rimlig gissning är alltså att denna nyfunna motor faktiskt tillhört den första taxin i stan. Oavsett är det inte annat än att man får konstatera att ännu är inte det sista motorhistoriska fyndet gjort!
(2024-12-18)
|
Motorn precis hemkommen till sitt nya garage. Motornumret gick lyckligtvis att hitta och kan utläsas till 1094. Den har som synes byggts om till stationär drift. Kylaren kommer från en Chevrolet. Notera den utfällbraa fläktarmen.
|
En av två bilder på Linköpings första taxibil som finns här på Originalafdelningen. Den ägdes ursprungligen av Amerikanska Cykelimporten i Stockholm, åtminstone så tidigt som 1905. Runt 1909 hamnade den hos Jubergs åkeri i Linköping.
|