Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter mars 2023
 

 


Bild: PreWarCar

Unik chans att återbörda Prins Bertils Bugatti till Sverige


Nu finns en chans att förvärva ett stycke svensk motorhistoria. Det handlar om Prins Bertils Bugatti Typ 35 (chassinummer 4791) som nu till salu för första gången på över femtio år. Bilen i fråga är byggd 1926, men har genomgått en del modifieringar genom åren. Dess tidigaste historia är inte helt klarlagd, men den köptes av Bertil på 30-talet, och registrerades i Sverige 1937. Året därpå såldes den och genomgick sedan ett antal ägare och kördes i flera tävlingar. Sedermera hamnade bilen 1966 hos Per Larsson som renoverade den. När han flyttade till Frankrike följde bilen med, och han hade kvar den till 2013, då den såldes till nuvarande ägaren.

Försäljningen sköts av William I'Anson Ltd i Storbritannien. Läs mycket mer detaljerad information om bilen på deras hemsida HÄR. Priset ryktas vara 2,5 miljoner pund, alltså över 30 miljoner kronor.

(2023-03-23)


Inbjudan till Styrkeprovet 2023 i Danmark


Idag har Dansk Veteranbil Klub (DVK) skickat ut inbjudan till årets Styrkeprov den 10-13 augusti. Det kommer köras på Nordsjælland i trakten kring Hillerød och Roskilde. Utgångspunkten kommer vara Bymose Hegn Hotel i Helsinge, cirka 30 km från Helsingør, så det är nära till svenska förbindelser.

Som vanligt är evenemanget öppet för fordon upp till 1925 års modell, och rallysträckningarna kommer vara anpassade för dessa fordon. Detta är ett arrangemanget som roterar mellan de skandinaviska länderna, förra året gick det i svenska Varberg, och i år är det alltså danskarnas tur att anordna.

Hela inbjudan kan läsas HÄR (pdf). Mer information och anmälningsblankett finns på DVK:s hemsida HÄR. Anmälan stänger den 1:a maj.

(2023-03-14)


Flera äldre fordonssamlingar till salu på Sajab Auktioner


Alldeles snart startar en auktion av en motorcykelsamling av Sajab Auktioner. Det är Boa & Robbans Collection som ska säljas. Här ingår flera tidiga motorcyklar, bland annat Indian och Husqvarna. Detaljerad information om objekten har dock inte publicerats ännu.

Auktionen pågår den 15:e mars till 1:a april. Läs mer på Sajabs hemsida HÄR.

Senare under året kommer ytterligare en intressant auktion hållas. Just nu finns bara en liten notis på Sajabs hemsida om denna kommande auktion, och där skymtar vi en bekant bil, Eldredge 1904. Denna ägs idag av en Mässing&Nickelmedlem, men är som synes snart till salu.

(2023-03-11)


Peugeot Typ 2 1890.

Inbjudan till firande av Sveriges första bilfärd i Norrköping


Den 7-9 juli bjuder Norrköpings Veteranbilklubb och Svenska Peugeotklubben in till firande av Sveriges första bilfärd.

Ungefär samma datum, men år 1891, kördes den allra första svenska färden med en serietillverkad bil i just Norrköping. Denna spännande historia har under de senaste årens forskning kommit i dagen, en historia som kullkastar mycket av det bilhistoriker i olika länder trott tidigare.

Vi vill nu manifestera denna tidiga bilfärd med att ånyo köra på samma gator och vägar som pionjärerna gjorde för 132 år sedan.

Inbjudan vänder sig till de som vill komma till Norrköping med ett motorfordon tillverkat till och med år 1931. Inbjudan riktar sig också till ägare av Peugeot automobiler och motorcyklar av alla årsmodeller, ty det var en bil av detta fabrikat som körde runt i Norrköping flera år före förrförra sekelskiftet.

Mer detaljerad information och anmälan: Inbjudan (pdf-dokument).

(2023-03-04)


Bilder från Styrkeprovet 2022 i Varberg


Ett gäng bilder från förra årets Styrkeprov i Varberg har lagst till under Evenemangsbilder. Det är bilder från första rallydagen, där färden gick till Ästad vingård.

Vi väntar fortfarande på inbjudan till årets Styrkeprov på Sjælland.

(2023-03-04) 

                                      © 2023 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se