Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter november 2022
 

 


Gasoline Revival Grängesberg 2022


Här kommer lite bilder från sommarens tävling i Grängesberg. I år var det lördagen vecka 29 som vigdes åt tävlingar och utställning av främst för- och mellankrigsbilar när Gasoline Revival Grängesberg gick av stapeln 23:e juli. Detta är ett evenemang i gammal tidsanda där bara fordon upp till 1949 deltar. Även publiken uppmuntras att klä sig tidsenligt för att skapa en atmosfär av en "svart-vit tidsepok". Själva tävlingen är uppdelad i flera klasser. I klassen Vintage Race kör de flesta veteranbilarna. Där samsas originalbilar med hemmabyggen och nordiska specialare. Hot rods har en egen klass kallad Hot Rod-RCS, och sedan finns ytterligare en bil-klass kallad Gasoline Special Invite med varierande innehåll. Det finns också två motorcykel-klasser, Stall Lindblad (upp till 1931) och Vintage Bikes (upp till 1949). Evenemanget kommer tillbaka nästa år igen. Mer information om detta kommer senare på hemsidan Gasoline Magazine.

(2022-11-24)

Flera Mässing&Nickelmedlemmar deltog under Gasoline Revival, bland annat Per Hörlén med Bugatti Typ 38A 1927.

Här framförs "Myggan" av Mässing&Nickelmedlemmen Matilda Leksell, en 1929 års MG M-Type.

Mässing&Nickelmedlemmen Johan Lundgren körde denna Rex 500 cc 1930, utrustad med JAP-motor.

Peter Goos från Ronneby deltog med sin "Ullis", en fabriksbyggd Austin Seven Ulster 1931.

Precis som förra året deltog Magnus Strömberg med sin Fiat "Flying Fiona", baserad på en Fiat 521 1928.

På utställningsområdet kunde man se denna 1929 års A-Ford Tudor som ägs av Gunnar Eriksson i Borlänge.

Denna Harley-Davidson från 1928 kördes av Johan Palm från Enskede.

Denna Harley-Davidson från 1929 kördes av Robert Kasby från Stockholm.

Mats Olofson från Stockholm körde Brough Superior SS80 1925.

Här susar Claes Lindblom fram på sin Husqvarna 730 1926.

Familjen Leksell deltog även med denna T-Ford Mercury Speedster 1925.

Till vänster ses här Johan Matz från Rättvik med sin MG M-Type 1930. Sedan följer några lite yngre bilar, Jan Andersson med Riley Nine Brooklands 1932 och Mässing&Nickelmedlemmen Ulla-Maija Öhman med Fiat 508 Balilla 1934.


Ivars bilmuseum i Hoting avyttrar sin T-Ford Town Car


Under nästa auktion på Bilweb Auctions som drar igång den 17:e november kommer en T-Ford Town Car att säljas från Ivars bilmuseum. Museet håller till viss del på att gallra ur i sin samling, därav försäljningen. Vid förra auktionen som avslutades tidigare i november såldes även en Citroën 1925 från museet. T-Forden som nu går under klubban uppges vara en 1919, men det är nog snarare 1920 års modell (motorn är tillverkad i december 1919). Karossen är en ovanlig Town Car, men det är ingen originalkaross utan den är byggd vid renoveringen på 1970-talet, som gjordes av Gösta Josefsson. Bilen såldes sedan av Gösta till Ivars bilmuseum tillsammans med en Renault som han också renoverat. Där har den sedan stått fram till idag. Tittar man på bilen på museet kan man notera en registreringsskylt med nummer C1204 som ligger på golvet i bilen, men detta är bara för utställning, bilen har inte haft detta nummer på riktigt. Annonsen med T-Forden kan hittas på Bilweb Auctions hemsida HÄR.

(2022-11-14)


Provmontering av Cadillac 1907.

Digital presentation av Stig Franssons bilar


Inför sitt senaste öppet hus som Stig Fransson hade i samband med Kungsörs kulturvecka i oktober har han skapat en digital vandring kring sin bilsamling. Det är både text och ljudmaterial som man kan läsa och lyssna på, och även rikligt med bilder på alla projekten han jobbat med genom åren. Materialet finns i en app kallad Pixelvoice, samt på deras hemsida, och går nu att ta del av året runt på både dator och mobil. Följ denna länk och leta reda på Stigs olika album, och hör honom berätta själv om sina fina bilar.

(2022-11-14)


Colibri 1920.

Motorcykelsamling säljs av Sajab Auktioner


Sajab Auktioner har senaste tiden haft ett par auktioner med äldre fordon, däribland bilar, motorcyklar och traktorer från Mässing&Nickelepoken. Tidigare i oktober avslutades en gårdsauktion där bland annat ett Apperson renoveringsobjekt såldes. Denna vecka avslutades ytterligare en stor mc-auktion, från samma säljare. Det är Bröderna Hjalmarssons samlingar i Vartofta som har sålts. Veckans auktion började med flera dagar av motorcyklar, och nu mot slutet säljs reservdelar och nedplockade renoveringsobjekt. Tyvärr kände jag inte till denna auktion i förväg, så de allra flesta objekt är redan avslutade. De sista delarna klubbas senare idag. Läs mer om auktionen här.

(2022-11-06)


Historiska fordon på Tekniska museet


Tekniska museet har nyligen kompletterat sin utställning Zero City med en djupdykning i fordonshistoria. Den nya avdelningen, kallad I Backspegeln, öppnades 29:e oktober och utökar utställningen med 800 kvadratmeter, full med fordon från 1890-talet och framåt, hämtade ur museets samlingar. Bland fordonen visas till exempel upp Leon-Bolleé, Vabis, De Dion-Bouton, La Parisienne, Renault, Milburn Electric, T-Ford, Bentley, gamla cyklar och motorer, med mera. Enligt museets hemsida är utställningen öppen åtminstone till årsskiftet.

(2022-11-02) 

                                      © 2022 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se