|
Mc-museet Gyllene Hjulet hyllar känd Suratrio
I Surahammar fanns en trio bestående av Lars "Plank-Lasse" Svensson, Uno "Mutter-Uno" Eriksson och Bo "Reklam-Bosse" Eriksson. Dessa var pionjärer när det gäller att renovera fordon, cyklar, mopeder, bilar och motorcyklar. Lasse kom från Vetlanda där han gått slöjdlärarutbildning och flyttade till Surahammar där han tjänstgjorde som slöjdlärare hela yrkeslivet. I Surahammar blev han bekant med Bosse (som var bild- och tekniklärare) och Uno. Tillsammans började trion med renovering av en Mitchell från 1917. Den hade gått i Ramnäs utanför Surahammar som ny och finns numera på Sparreholms bilmuseum. Efter detta fortsatte alla tre att pyssla med allt på två och fyra hjul. Lasse renoverade bland annat en T-Ford som idag finns i Fagersta och flera tvåhjulingar, från höghjulingar till vanliga cyklar med träfälgar och mopeder och motorcyklar. Flera av dessa finns idag på Mc-museet Gyllene Hjulet.
På bilden här intill är trion samlad vid Lasse Svenssons T-Ford 1922. Vid ratten Lasse själv. Och på fotsteget Uno till vänster och Bosse till höger.
Under nästa år kommer Mc-museet Gyllene Hjulet i Surahammar att hylla dessa personer. Men de börjar redan nu i helgen 30 november på veteranmarknaden i Västerås med några av "Plank-Lasses" cyklar, mopeder och motorcykel som finns på Mc-museet Gyllene Hjulet.
(2024-11-28)
|
Pelle Lundström köpte ett Volvo ÖV4-chassi på auktionen i Äppelbo. Även denna bil dök det nu upp några foton på. Bland annat detta med en intressant karosserilösning. Korten är tagna i Rosersberg, och Pelle har tidigare hälsat på han som köpte bilen och fick då framdynan till sätet som hade bevarats.
Material från Westas samlingar har dykt upp
För drygt en och en halv vecka sedan fick vi in ett intressant meddelande till Mässing&Nickel. Det handlade om bilder och litteratur från framlidne Janne Westas. Han bodde i Äppelbo i Dalarna och många minns säkert honom och hans samlingar. Många minns säkert också de auktioner som hölls 2011 efter hans bortgång två och ett halvt år tidigare, 2008. Där var det många som köpte delar och prylar, men något som inte gick på auktionen var litteratur. Detta material var nära att hamna på tippen, men en hembygdsintresserad bekant insåg värdet och har sparat det i över tio år nu. Hon har nu rotat i detta igen och vill nu att materialet ska hitta nya ägare som har nytta av det istället för att det ska samla damm. Det rör sig om en hel del bilrelaterat, foton, registreringsdokument, bruksanvisningar, ritningar med mera. En del hörde till Westas olika bilar, däribland finns material till Scania Vabis Typ I och Mathis. Självklart hjälpte vi till och flera nuvarande ägare av Westas bilar har redan kontaktats. Vi kan också meddela att materialet nu har hämtats förra helgen av Göran Flank och Stig Larsson (som köpte Scania-Vabis Typ I på auktionen). Stig fick med sig en hel bunt litteratur till sin Scania-Vabis. Lite andra strödda bilder har också hittat nya hem. En bunt äldre osorterade originalbilder har också skänkts till Svenskt Motorhistoriskt Arkiv och kommer digitaliseras och dyka upp i deras databas Motorkulturbild. Om någon har bil eller delar från Westas och söker tillhörande litteratur kan ni höra av er till redaktören.
(2024-11-23)
|
Lastbilar till salu hos Bilweb Auctions
I bilwebs tredje novemberauktion säljs flera 1920-tals lastbilar. De kommer från Sandahls samlingar, en familj som drivit åkeri i Skillingaryd sedan 1940-talet. Det rör sig om en TT-Ford och en Chevrolet, samt en Chevrolet Superior personbil. Dessutom är ytterligare en Chevrolet lastbil som tidigare stått på Brocenter bilmuseum med i auktionen. Bilarnas beskrivning på auktionssidan har dock lite att önska, fram för allt årsmodellerna som inte är helt korrekta.
Auktionen avslutas 21:e november och alla utrop kan hittas här på Bilwebs hemsida.
(2024-11-15)
|
Classic Motor Nr 12 2024.
Jädersbruksdagarna i Arboga
I senaste numret av Classic Motor finns en notis om Jädersbruksdagarna som hölls 7-8 september i år. Då passar det ju bra att presentera några bilder vi fått inskickade. Dessa hembygdsdagar anordnas av föreningen Jädersbruksvänner och i år var det 25-årsjubileum. Under evenemanget hålls bland annat en hel massa gamla maskiner igång. Förutom föreningens alla egna maskiner deltog även flera andra, däribland var Rubens Maskinhistoriska på plats med flera fordon ur sina samlingar. Detta är något Rubens Maskinhistoriska Samlingar satsar allt mer på. Det är lättare att nå ut till besökare genom deltagande på evenemang än att driva museet i Götene (som numera endast är öppet efter överenskommelse). Årets Jädersbruksdagar blev lyckade med ett fyllt utställningsområde, säkerligen ett par tusen besökare och fint väder hela helgen. Ett av de bästa evenemang vi gjort enligt arrangörerna. Detta blev också de sista Jädersbruksdagarna i den tappning de hållits fram till nu. Men förhoppningen är att de kan återuppstå i ny form och i ny regi i framtiden.
(2024-11-15)
|
Detta är en ångdriven brittisk lastbil av fabrikat Foden som innehas av Rubens Maskinhistoriska Samlingar i Götene. Ångdrivna lastbilar var populära i Storbritannien, med sin omfattande kolindustri. De började komma på allvar vid sekelskiftet och tillverkades ända in på 1930-talet. En av tillverkarna var firman Fodens Limited i Sandbach, England, med sin Foden Steam Wagon som tillverkades fram till 1934, varefter de helt ersattes av diesellastbilar. Rubens exemplar är en Foden Steam Wagon från 1907 som har använts som bryggarbil för distribution av öl till engelska pubar. Den byggdes senare om och användes till asfaltsarbeten. På 1970-talet återställdes den till sitt ursprungliga skick. När den kom till Sverige inregistrerades den 1993 och är kanske landets äldsta lastbil i trafik. Den drivs av en kompoundångmaskin som jobbar med ett arbetstryck på 14 kg. Den väger 5 ton och lastar lika mycket. Man får inte ha bråttom när man ska ut, för dessa ånglastbilar är verkligen inga fartvidunder. Snitthastigheten ligger på 15 km/tim. Och inte är den snabbstartad heller. Starttiden ligger på 2 timmar. Vi tackar Rubens Maskinhistoriska som håller dessa maskiner igång och gladeligen visar upp dem på evenemang i hela Skandinavien.
|
Rubens Maskinhistoriska Samlingar hade även med sig denna Munktell lokomobil. Den är tillverkad 1914 och är av typen SK6 med tillverkningsnummer 5605. Den levererades 1919 till Bond Per Erik Andersson som hade Insjöns Frörenseri och Såg AB. På 1930-talet hamnade den i Småland hos en tröskförening. Den köptes 1970 av Ruben Blom som renoverade den fram till 1982. Den har numera stått stilla i över 10 år, men till årets säsong har den startats upp och deltog på Jädersbruksdagarna.
|
Munktellmuseet i Eskilstuna deltog också med en av sina äldsta maskiner, sin första traktormodell av typ Munktells 30-40. Det var en modell som introducerades 1913 och detta exemplar är nummer 5 och troligen tillverkat 1915. Den levererades 1915 till Gimo bruk och var utrustad med en fyrskärig plog. Motorn är en 2-cylindrig 2-takts tändkulemotor på 30-40 hk som ska driva ekipaget på 8,3 ton. Detta är det enda kända bevarade exemplaret av denna traktormodell.
|
Magnus Enström från Arboga körde runt på området med sin svensksålda Harley-Davidson 750 från 1929.
|
Rubens Maskinhistoriska tuffade även runt med denna Lanz Bulldog HL 12 PS. Den har en encylindrig liggande tändkulemotor.
|
Mässing&Nickelmedlemmen Kalle Svalborg från Svartsjö deltog med sin nybyggda Lykamobile ångbil.
|
Ett flertal EPA-traktorer var på plats. Denna är baserad på T-Forddelar med en upp-och-nedvänd Whippet-framaxel.
|
Ytterligare två EPA-traktorer. Till höger an A-Fordbaserad. Den vänstra är baserad på Chevroletdelar med Nash-kylare.
|
Inne i motormuseet på Jädersbruk finns en gammal Orient-motor från en Allvelo-bil, men även denna halva T-Fordmotor.
|
Christian Börners bok, Automobilfabrik Otto Beckmann, Breslau. Den nedre bilden visar Rune Aschims Beckmann 21/45 PS 1911.
Skrifter om den svenska Beckmann-bilen i Norge
I Norge har Rune Aschim i somras blivit klar med renoveringen av sin Beckmann från 1911. Den här bilen kommer från Sverige där den gått i Robertsfors och Hörnefors. Den kom till Västerbotten år 1920 och hade då förmodligen köpts begagnad från Tyskland. Registreringsnumret blev AC607. Med tiden vandrade resterna av bilen mellan olika veteranbilsfolk, bl.a. Glenn Oredsson i Hässleholm och Alf Johansson i Lagan. Sedan hamnade bilen via Danmark hos Rune i Norge i början av 2000-talet. Han har gjort en noggrann renovering av chassit och rekonstruktion av karossen och fick bilen inregistrerad tidigare i år. Modellen på Runes bil har beteckning 21/45 PS som tillverkades 1911-1913 och hade en 4-cylindrig 5330cc motor.
Beckmann var en tysk biltillverkare åren 1898-1926 som tillverkades i Breslau (nuvarande Polen). En ättling till familjen Beckmann, Christian Börner i Breslau, har forskat massor kring företagets historia, vilket bland annat resulterat i boken vars omslag ses till höger. Häri beskrivs bland annat historien om den enda bevarade Beckmann-bilen i världen, alltså Runes 1911:a. Christian har även skrivit en tyskspråkig Wikipedia-artikel om Beckmann, se de.wikipedia.org.
Christians forskning har också plockats upp av Michael Schlenger, som driver en eminent tysk hemsida om förkrigsfordon. Där finns en hel artikelserie med material från Christian Börner. Den sista artikeln handlar om Runes bil och kan läsas här: vorkriegs-klassiker-rundschau.blog.
(2024-11-08)
|
|