Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter oktober 2020
 

 


Styrkeprovet – 12-15 Augusti 2021


Varbergs Kusthotell.

Styrkeprovet är ett årligt nordiskt evenemang för de allra äldsta fordonen, tillverkade före 1925, och anordnas växelvis i Sverige, Norge och Danmark. Tidigare i år skulle evenemanget ha gått av stapeln i trakterna kring Varberg, men på grund av den rådande situationen var vi tvungna att skjuta upp det. Planen är nu att evenemanget ska kunna hållas nästa sommar istället, och det kommer genomföras samma vecka som var planerad i år, vecka 32, den 12-15 augusti 2021.

Platsen kommer fortfarande att vara i området kring Varberg, med utgångspunkt från Kusthotellet vid Apelviken. Där planeras det bli ett par dagar med utmanande körning om totalt ca 20 mil. För arrangemanget står Automobilhistoriska Klubben och Mässing & Nickel-sektionen.

Anmälan planeras att öppna den 1:a februari 2021.

(2020-10-20)


Bilsamling från Arvika till salu av Bilweb Auctions


Under oktober har Bilweb Auctions flera stycken auktioner. Den avslutande auktionen drar igång den 23:e oktober och avslutas den 29:e. I auktionen ingår ett flertal bilar från en samling som tillhört Lennart "Torparn" Johansson från Arvika, som avled tidigare i år. Lennart var initiativtagare till Arvika fordonsmuseum, och hade samlat på veteranbilar i flera decennier, men nu säljs alltså ett flertal objekt som alla har stått stilla i många år. Bland bilarna märks fyra stycken T-Fordar, men tyvärr har auktionsfirman inte varit särskilt noggrann med åldersbestämningen den här gången. En Touring uppges vara från 1916 när den uppenbarligen inte är äldre än 1923, och en TT lastbil beskrivs som 1911, men den är definitivt cirka tio år yngre än så. Utöver T-Fordarna är även ett par andra 20-30-talare till salu, i form av A-Fordar, Chevroleter, Nash och en Citroën. Flera av bilarna kommer från Norge och har gått som så kallade russebilar.

Uppdatering: Flera av objekten har nu fått uppdaterade beskrivningar, och årsmodellerna stämmer nu lite bättre, men var noga med att kolla upp vad det verkligen är ni bjuder på.

(2020-10-16; Uppdaterad 2020-10-21)


Uppdatering på Oringinalafdelningen


Kategorin "Oidentifierade" under "Originalafdelningen" har för tillfället stängts ned, för att göra jobbet med hemsidan mer hanterbart. Nedstängningen är förhoppningsvis temporär och beror på att de flesta av bilderna som legat där sedan cirka 2010-2014 redan är identifierade, men i brist av tid ännu inte har flyttats till andra kategorier. Nedstängningen ska förhoppningsvis minska e-postinflödet till webbmastern. Så I nuläget kan vi inte hantera ytterligare oidentifierade bilar på "Originalafdelningen".
– Lars-Göran Lindgren

(2020-10-11)


Besiktningsproblem för Lasses Volvo LV4


Vår medlem Pelle Lundström delar med sig av lite information kring några av Lars Haglunds nyförvärv. Även Lars är medlem i M&N, och han har på sistone köpt ett flertal bilar som dykt upp på auktioner. Bland annat köpte han den Hupmobile 1925 som nyligen var till salu, och tidigare har han bland annat köpt en Volvo LV40 på Bilweb Auctions. Denna saknade dokumentation vid köpet, men med hjälp av Pelle och andra duktiga vänner, kunde pappren på bilen hittas på arkivet i Lund, så att en ursprungskontroll kunde gjöras. Men sedan stötte de på ett ännu större problem, vid registreringsbesiktningen hos Opus i Örebro. Bilen måste enligt Opus tolkning ha bromsar på alla hjul, något som även gäller bussar och personbilar. Efter en hel del strulande kunde Bilprovningen i Lindesberg fixa en ny registreringsbesiktning där bilen till slut blev godkänd (med dispens).

(2020-10-10)


Svedinos T-Ford Town Car till salu


Svedinos i Ugglarp fortsätter att avyttra delar av sin fordonspark. En av de tidigaste bilarna i samlingen är en T-Ford Town Car som införskaffades på 1950-talet. Med den och ett par andra bilar deltog Svedino på ett flertal utställningar, parader och barnens dag-tåg under 50-talet, så denna bil har roat många genom åren. Svedino envisades med att kalla bilen för 1914, men den är tillverkad hösten 1915 som 1916 års modell. Enligt museet besiktades bilen i april 1916 i Eksjö och ägdes då av en kapten Wetterström, och senare köptes den av omnibusägare Carlsén, också han från Eksjö. Nu är alltså bilen till salu, av den välkände danske veteranbilshandlaren Viklit Graae Jørgensen. Läs mer om försäljningen på Viklits hemsida.

(2020-10-04) 

                                      © 2020 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se